Keuken : 7,5 i Decor : 7 i Comfort : 7 i service : 7 i Prijs/kwaliteit geproefde menu : 8

Zalig zijn zij die smaak hebben, ook al is het een slechte smaak”, zei Friedrich Nietzsche. Het is een van de wijze spreuken op de muur van het restaurant De Smaak in Izegem. De lekkerbekken van de stad mogen zich gelukkig prijzen want op korte tijd openden twee uitstekende eethuizen die Izegem in één klap op de gastronomische landkaart zetten. De eerste was La Durée (zie Weekend Knack van 23 mei 2007) in de Leenstraat, waar de vroegere souschef van de Karmeliet culinaire kunsten op hoog niveau toont. Twee weken later opende De Smaak en zoals de naam aangeeft, wordt er daar smakelijk gekokkereld. Wouter Creytens is chef-kok en eigenaar. Hij zoekt het niet in de opperste verfijning maar probeert tegen verteerbare prijzen lekker hedendaags eten te serveren. De porties zijn bovendien royaal, de bereiding van de sausen is klassiek en de actuele inrichting behaagt. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat De Smaak in de smaak valt bij een brede laag van de bevolking.

Het restaurant is ondergebracht in het Oud Huis Tanghe, dat dateert van eind 1800. In het pand was de eerste schoenenfabriek van de stad ondergebracht. Waar nu de keuken is, werden voorheen schoenen gestikt. Het huis werd verbouwd en kreeg een sobere en strakke inrichting in wit en grijs. Authentieke elementen als parket en glas-in-loodramen bleven bewaard. Wij kregen een plaatsje met zicht op de keuken. Zo zie je iets, ruik je iets en hoor je iets.

De Smaak heeft een beknopte spijskaart met een aantal gerechten die je ook in het populaire Smaakmenu terugvindt. Het driegangenmenu kost 37,50 euro, neem je daar de geselecteerde wijnen bij, dan ben je precies 50 euro kwijt ! Specialiteit is de streekbereiding van handgepelde garnalen met gepocheerd hoeve-ei en karnemelkaardappelen (14 euro). Voor de aanhangers van klassiek is er ossenhaas Aberdeen Angus met handgesneden frieten en bearnaise (klein 20 euro, groot 27 euro) en zijn er slibtongetjes gebakken in boter (21 euro).

Wij deden zoals de mensen rond ons en kozen het Smaakmenu. Op tafel kwamen lekker zelfgebakken brood en hapjes, zoals gelei van geitenkaas met espuma van tomaat. Er waren twee verschillende voorgerechten : op de plaat geschroeide sint-jakobsschelpdieren met gekaramelliseerd grondwitloof en een balsamicosaus voor de een, terrine van lichtgerookte ganzenlever met vijgencompote en stroop van gewürztraminer voor de ander. Als hoofdgerechten volgden : zeebarbeel met risotto met pompoen en gevogeltejus met spek en pijnboompitten voor de een, en op vel gebakken eendenborst met wilde paddenstoelen, panisse (kroket van kikkererwten) en broccolipuree voor de ander. Om af te sluiten was er panna cotta onder stroop van blauwe bessen met sorbet van plattekaas en crumble voor de een, en niets voor de ander. En daarvoor werd keurig 10 euro afgetrokken op de rekening. Wij vonden het eten verzorgd en smakelijk en de royaal geschonken wijnen van goede kwaliteit.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content