IN DE SLACHTHUISWIJK

Zaakvoerder en sommelier Bart Adriaenssens. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE WIJNRESTAURANT

KEUKEN 7

DECOR 7

COMFORT 6,5

SERVICE 7

PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU 7

Intiem, knus en laagdrempelig : dat is de sfeer in het miniwijnrestaurant Bar(T)-A-Vin. Naar deze voormalige varkensuitbeenderij in de slachthuisbuurt kom je om in besloten gemeenschap gezellig te smikkelen en te praten, met elkaar en, over de hoofden heen, met de andere gasten. De open keuken is geïnstalleerd tegen de achtermuur en eigenlijk zit iedereen rond chef-kok Tom Van der Borght. De tafeltjes zijn tweemaal per dag bezet, want Bar(T)-A-Vin is geliefd, tijdens de lunch bij havenbaronnen en ’s avonds bij mensen die niet zijn vastgeroest. Daarbij zijn nogal wat BV’s. Wij bewonderden de muurtegeltaferelen van varkentjes en dampende schotels zuurkool met charcuterie. De reeks dateert van voor de Eerste Wereldoorlog en is gebakken en geglazuurd in de fabrieken van Hemiksem. Boven de hoofden van de mensen bevinden zich de rails waaraan eertijds de karkassen werden vervoerd.

De wijnkeuze is gevarieerd en interessant. Je betaalt de wijnhandelsprijs vermenigvuldigd met twee. Wil je eigen wijn meenemen en proeven, dan is er een kurkrecht van 15 euro plus een proevertje voor de baas. Om iedereen van eten te voorzien moet de kok goochelen met de beschikbare ruimte. Hij werkt met verse producten en om de handicaps de baas te kunnen, beperkt het menu zich tot een viertal voorgerechten, twee hoofdgerechten en enkele desserts.

Wij genoten van de frisse zuren en mineraliteit van een glaasje Château de la Negly, La Brise Marine, La Clape uit de Coteaux-du-Languedoc (6 euro). Als voorgerechten verschenen een vitello tonnato van dunne sneetjes rosé gebakken varkensvlees met tonijnmayo-naise en kapperbessen (14 euro) en een assortiment van gegrilde en kort gekookte groenten met draderige, romige kaas stracciatella di bufala (13 euro). Ze werden gevolgd door steak tartaar, opgewerkt met olijfolie, grof zeezout en basilicum en op het bord gebracht met sla met jonge erwtjes en keurig ontvelde tomaat en aardappel in veldkleed (18 euro). Wij misten frieten en mayonaise. Aan de andere kant verscheen het stevige en smakelijke vlees van kort gebakken onglet (kraai, longhaas, beenhouwersbiefstuk), opgediend met lauwe aardappelsalade, erwtjes en pijpajuin (18 euro). Van onder de kurk kwam een soepele en fruitige Vin de Pays d’Oc, Cariño, Mas des Agrunelles, als innemende rode wijn gemaakt van carignan (5 euro het glas). Afsluiten deden wij met een vorstelijke parfait crémeux (7 euro).

INFO

BAR(T)-A-VIN

Lange Slachterijstraat 3-5

2060 Antwerpen

0474 94 17 86.

www.bartavin.be

Zaterdag en zondag gesloten.

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content