Ligging : GENK, aan de stadsrand I Sfeer : modern I Reistijd : een uur rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop

Gretel Cludts is niet alleen een wakkere moeder van vier kinderen, ze is ook een slagvaardige dame die niet te beroerd is om van werk te veranderen. Ze studeerde marketing, maar in het verleden was ze ook lerares, secretaresse en runde ze een zaak voor huwelijkslijsten. Tot ze een dik jaar geleden met een B&B begon, en nog wel niet de eerste de beste. Nu woonde ze wel al zeventien jaar in het ideale huis ervoor, een statige ingenieurswoning die bij de mijn van Winterslag hoorde.

Want we slapen vannacht in Genk, en zijn voorbij de mijnschacht van Winterslag gereden vooraleer we bij La Mine Colline aanbelden. De hele buurt was voor de Eerste Wereldoorlog niet veel meer dan heide en bos, en toen met het ontginnen van steenkool werd begonnen, werd de plek uitgekozen als mijnzetel van Winterslag. De directie gaf opdracht aan de gerenommeerde Brusselse architect Adrien Blomme om de tuinwijken te ontwerpen, waar de mijnwerkers in het westelijk deel een onderkomen vonden, terwijl de ingenieurs en kaderleden aan de oostkant ondergebracht werden. Toen de steenkoolontginning aan het eind van de jaren tachtig werd stopgezet, bleef ingenieur Francis Verhees er nog een tijdje wonen. Maar de aantrekkelijke villa aan de Oostlaan 35 stond wel al een jaar leeg toen Gretel en haar gezin die achttien jaar geleden kochten. En er bleek werk op de plank.

Toen twee van Gretels kinderen gingen studeren, besloot het gezin, aangemoedigd door een riante subsidie, om de eerste verdieping in te richten als gastenverblijf. Wij slapen in Zuiderzicht, een ruime kamer met houten vloer en uitzicht op de tuin. Ook de badkamer met ligbad en douchearm is ruim uitgevallen. Het is er stil, wit en sober, met enkele ingelijste bloemenfoto’s tegen de muur, en er zijn een televisie en een minibar. Er is ook nog de grotere kamer de Westhoek, met ligbad en aparte douche, en een kleinere met douche. Alles piekfijn, proper, professioneel.

’s Avonds rijden we naar De Marode in Houthalen, voor een feestelijk visdiner in het hartverwarmende gezelschap van uitbaatster Odette. Een absolute aanrader. En als we na een korte nacht aan het ontbijt verschijnen in La Mine Colline, wachten daar knapperige broodjes en croissants, hesp en kaas, zelfgemaakte confituren. Ook bakt Gretel nog een eitje. Het sinaasappelsap komt voor één keer uit de fles, omdat de gastvrouw ’s anderendaags op reis moet, maar is anders vers geperst.

TIP

Fietsen in de buurt en stappen in het Nationaal Park van de Hoge Kempen.

Info

La Mine Colline

telt drie kamers die tegen 110, 120 en 130 euro worden verhuurd, inclusief buffetontbijten.

a

La Mine Colline, Oostlaan 35, 3600 Genk, 089 248 658, www.laminecolline.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content