Charme is meestal duur in Parijs, terwijl er met de omschrijving hôtel de charme bijzonder genereus wordt omgesprongen. Met Hôtel Verneuil is dat anders: het hotel is kleinschalig, gezellig en heeft een paar aparte troeven. Ook Serge Gainsbourg, die gedurende jaren aan de overkant van de straat woonde, kwam er geregeld ontbijten. Zijn huis is afgesloten, de muur van de tuin is volgeklad met graffiti. Maar elk jaar, begin maart, stromen zijn fans er voor een hommage samen op het trottoir. En dan huren andere fans de kamers aan de straatkant van het hotel, om niets van het spektakel te missen.

Sylvie de Lattre die een half leven in Zuidoost-Azië heeft doorgebracht, kocht het pand drie jaar geleden en schoof het kitscherige interieur met 19de-eeuwse gipsen beelden en veel rood fluweel aan de kant, in ruil voor de ideeën van Michèle Halard. De decoratrice zorgde vooral voor meer soberheid en bouwde de salon uit tot een op maat gesneden, bijna intieme bibliotheek in gedempte tonen van groengrijs. Er werden een paar gezellige fauteuils aangesleept, één overtrokken door Yves Halard, en een driezitsbank, overtrokken met een stof van Braquenié. Het geheel, compleet met de oude balken aan heet plafond, oogt erg smaakvol en rustgevend, het 17de-eeuws Hôtel Verneuil waardig.

In kamer 203 staat zo goed als niets – behalve het bed en een minuscuul tafeltje waaraan je niet kunt zitten, omdat de minibar de plaats eronder inneemt. En toch heerst er niet het kille karakter van het minimalisme. De muren zijn geverfd in een gebroken wit, en ze dragen drie ragfijne, allereenvoudigste lijsten met planten die meer dan een eeuw geleden werden geplukt, maar nog niets van hun elegantie verloren. Een Armeria Plantaginea, op 16 augustus 1893 door ene P.R. geplukt in Boutigny geeft een aparte toets. De perfecte trompe-l’oeil, werk van Muriel Gabilan, is het enige, illusoire reliëf op de muren.

Het hotel telt 25 kamers, verdeeld over vijf verdiepingen, verschillend van aankleding maar niet van sfeer. Sommige met toile de Jouy op de muren, met 18de-eeuwse etsen en discrete leeslampjes.

Het ontbijt wordt, zoals in Frankrijk wel vaker gebeurt, opgediend onder de koele keldergewelven, en dat is niet meteen onze favoriete plek. Maar de broodjes en de croissants zijn van het betere Franse type en het fruitsap is versgeperst.

Hôtel Verneuil heeft 25 kamers in vijf verschillende categorieën. De prijzen variëren tussen 690 FF (4140 fr.) en 1030 FF (6180 fr.) per kamer. Voor het ontbijt wordt 60 FF (360 fr.) per persoon aangerekend. Hôtel Verneuil, 8, rue Verneuil, Paris 7ème. Tel. +33-142-60 24 16.

PIERRE DARGE / FOTO’S LIES WILLAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content