Heel origineel is het misschien niet, een voltreffer is het meestal wel : parfum voor valentijn. Maar welke geurpijl kiest Amor om recht in de roos te treffen ?

“Wat zou ze in godsnaam het liefst ruiken ?” Je ziét het ze denken, de bosjes amateurcupido’s die je dezer dagen aantreft in menige parfumerie, overrompeld als ze zijn door een overdaad aan romantische flesjes en dito reclamebeelden. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een ’testbon’ : een tiental kleine flaconnetjes en een tegoedbon voor één ervan. Niet meteen de meest bezielde of persoonlijke optie, maar geen slechte zaak als je een prille verovering je liefde wilt betuigen. Maar je trouwe levenspartner verdient toch beter. Wie kiest voor romantiek met grote R, heeft misschien baat bij deze tip van de Antwerpse perfume event organizer, Dimitri Weber : “Nodig je liefste uit voor een etentje in het restaurant van de Eiffeltoren, en schenk haar daar Paris van Yves Saint Laurent. Heel eighties, en à la limite misschien wat kit-scherig, maar wel eerlijk.” Weber voegt er wel aan toe dat echte liefde toch begint met een portie research. “Je flatteert een vrouw pas echt als je je cadeau kunt verklaren : waarom net díe geur en geen andere. Vraag haar vriendinnen wat ze graag eet, welke kleren ze draagt, enz. Degelijk onderzoek getuigt van grote liefde.”

Er zijn natuurlijk de evergreens : klassieke dames zullen ongetwijfeld zwichten voor Chanel N°5, terwijl een sportieve man niet om Eau Sauvage van Dior heen kan. Wie liever een gokje waagt, kan ook kiezen voor een nieuwe geur. Ralph Lauren, met de ‘klassieker’ Romance toch een beetje specialist in liefdes -spritz, lanceert Love (edp 50 ml : 115 euro). Extreem vernieuwend is het parfum in hartvormig flacon niet maar het raakt wel de kern van romantiek : een flesje en een naam met een duidelijke boodschap, een oriëntaalse bloemengeur waarin de roos centraal staat én een luxueuze editie met bijzonder prijskaartje (voor 3059 euro krijgt u een hartvormig flesje met een dop in 24 karaat goud en daarop een met de hand geslepen amethist).

Maar goed : de roos, is dàt dan de voltreffer in een liefdesbrouwsel, dé geur die harten doet smelten ? Want dat is wat tradi-tioneel aan liefde wordt verbonden : bloemetjesgeuren.

Volgens Dimitri Weber zijn bloemen zeker niet noodzakelijk, maar ze kunnen wel, ook voor een man. “Schenk een man eens een boeket rozen, met daarbij een parfum met een subtiel rozenhart, zoals Cruel Intentions van By Kilian.” Maar vergeet niet : bij wie ooit gedumpt werd door een rozenadept, roept die ‘romantische’ geur alleen afkeer op. Misschien toch eerst even het romantische verleden van uw geliefde nagaan ?

– Ralph Lauren Love, 50 ml : 115 euro. Navulbare, met kristal versierde Crystal-versie (15 ml) : 656 euro. Luxe-editie (15 ml) : 3059 euro. In de parfumerie.

– www. dimitriweber. com

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content