Net als de collega’s van Knack en Focus Knack stellen we u deze week onze ‘Man van het Jaar’ voor. De traditionele zoektocht van onze redactie naar wie zich het afgelopen jaar bijzonder onderscheiden heeft, kwam als vanzelf bij Dries Van Noten uit.

2008 was op veel vlakken een bijzonder jaar voor de Antwerpse ontwerper met wereldfaam. Hij kreeg internationale modeprijzen, waaronder de prestigieuze award voor de beste buitenlandse ontwerper van de Amerikaanse Council of Fashion Designers. Die prijs en het feit dat Van Noten dit jaar zijn vijftigste verjaardag vierde, was het startschot van nog meer internationale persaandacht. Daarin niets dan lof over Dries Van Noten en ook zijn opvallende collectie voor volgende zomer werd bijzonder goed ontvangen. Hoewel hij al meer dan twintig jaar in het vak zit en een vaste waarde in de modewereld is, waren er dus redenen te over om hem uit te roepen tot ‘Man van het Jaar’.

Voor het interview (pagina 28) gaan moderedactrice Elke Lahousse en ik op een grijze novemberdag naar de kantoren van Van Noten in een indrukwekkend pand – een voormalig pakhuis – op het Eilandje, met een goed uitzicht op het in aanbouw zijnde Museum Aan de Stroom (MAS). We ontmoeten Dries Van Noten in drukke tijden. Nog maar net is hij in Nederland de Prix de la Mode in ontvangst gaan nemen en straks gaat hij naar Londen voor zijn benoeming als Royal Designer for Industry. Bovendien is er het helse ritme dat de modekalender oplegt, zeker omdat Van Noten zowel mannen- als vrouwencollecties uitbrengt. Maar de ontwerper neemt tijd voor het interview. Hij praat gedreven en snel, sneller dan je op basis van zijn bedachtzame imago zou vermoeden. Hij is no-nonsense en charmant.

Wie met professionals uit de modewereld praat, zal nooit een onvertogen woord over Van Noten horen. Hij zou veeleisend zijn, maar dat wordt hem niet als een negatieve eigenschap toegedicht. Integer is het woord dat ik het vaakst hoorde. Er is ook bewondering omdat Van Noten op zijn eigen en onafhankelijke manier – dus zonder dat hij zoals veel modehuizen tot een grote luxegroep behoort – uitgroeide tot een serieuze speler op de markt.

Als thuisbasis van Barack Obama – een andere man die het jaar markeerde, om het met een understatement te zeggen – staat Chicago dezer dagen in de spotlights. De stad van de ‘Big Mac’ stond niet echt bekend als een gastronomische place to be. Dat is in korte tijd veranderd. In ‘Chefs with a mission’ (pagina 73) stellen we u drie koks met een visie en een missie voor.

Er is nog meer culinair nieuws : in ‘Hobbykok 2009’ (pagina 82) leest u het verslag van onze Hobbykokwedstrijd. Met de feestdagen voor de deur, kunnen de recepten van de tien finalisten u misschien inspireren : u vindt ze op weekend.be.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content