Sinds de intrede van de ijstijd woont er een spook op mijn terras, zo eentje à la Szukalski, maar dan van eigen makelij. En geloof me, het valt niet mee, met behulp van een lap vilt uit de Aldi en een nietjesmachine een citroenboom aankleden, zeker niet voor een individu dat het al op haar zenuwen krijgt bij het tot cadeau verpakken van een cd. Bovendien heb ik dezer dagen de handen vol met het selectief voederen van het vogelbestand op mijn terras. Hoe voorkom ik dat de mezenbollen niet worden geconsumeerd door sympathieke mezen en mussen, maar ingepikt door van die mottige zwarte scharminkels met wrede bekken ? Wat is het standpunt van de Vogelbescherming inzake avifaunische discriminatie ? Hoe ook, een vrouwmens dat bij zonsopgang in ochtendjas en op blote voeten in Birkenstocks heftig molenwiekend haar terras opstormt, de buren hebben daar hun gedacht over. Behalve dan de krasse baardmens van om de hoek, die winter en zomer blijgezind in korte broek en blootsvoets rondloopt. Presenteerde vroeger Verover de aarde op de vaderlandse omroep, bij voorkeur in lotuszit en lurkend aan een pijp.

Laat het nu net dat zijn wat deze late opstoot van de ijstijd doet : de geboren overlevers van de watjes scheiden. Waarbij ik ontegenzeggelijk tot de tweede categorie behoor, zoals bleek bij een poging tot het bevestigen van voorruitbescherming aan de buitenslaper. Moet de aluminiumlaag aan de binnen- of de buitenkant ? Waarom willen de portieren niet dicht als ik de flappen flap waar ik denk dat ze moeten flappen ? En is het normaal dat bij het openen van de bewuste portieren de volgende morgen een stuk dichting meekomt ?

Waarom schrijft er niet iemand een SAS-survivalboek voor de stedelijke wildernis ? Zo eentje waarin staat dat je de slotontdooier bij vriesweer beter niet ín de auto bewaart. En dat je bij temperaturen onder nul bij voorkeur niet met oorbellen (laat staan met piercings) in gaat joggen. Eén tip heb ik zelf proefondervindelijk bewezen : naakt tegen elkaar slapen voelt warmer aan dan in pyjama of pon. En een behulpzame collega die verder anoniem wenst te blijven, deelt mij zojuist mee dat je winterkloven kunt genezen door op de getroffen lichaamsdelen te urineren en die achteraf niet te wassen. Des winters zou het trouwens geen kwaad kunnen om af en toe een douchebeurt over te slaan, weet een ander, kwestie van de talgklieren niet te zeer te stimuleren. Niet netjes, wel zuinig. Ook boeiend : het hoofdstuk Door het ijs zakken van www.huishoudplaza.nl. Niet dat ik van plan ben aan de Elfstedentocht deel te nemen, maar je zult een besneeuwde vijver maar voor een parking houden, zoals een verstrooide bezoeker van het Brussels Media Center vorige week. “Vind het gat !” lees ik, en “Houd het hoofd koel !” Daar komt een mens een heel eind mee in het leven.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content