Bart De Neve treedt in de voetsporen van zijn vader en kookt Frans, hoewel hij regelmatig een exotische draai aan zijn bereidingen geeft.

Bart De Neve heeft als zaakvoerder van een internetbedrijf een druk bestaan. Zijn spaarzame vrije tijd gaat naar fotografie en naar koken. De liefde voor de kookkunst heeft Bart van huis uit meegekregen : vader kookte dagelijks voor de hele familie. Vader eerde de goede Vlaamse keuken, maar was ook op de hoogte van wat er elders op culinair gebied gebeurde en stond open voor nieuwe invloeden. Zo ging hij bijvoorbeeld, toen hij Spaans studeerde, ook kooklessen over de Spaanse keuken volgen op de Spaanse televisie. Bart heeft veel van hem geleerd. Nu koken vader en zoon ieder op hun beurt : ze komen graag bij elkaar eten.

Bart is op 22 jaar afgestudeerd en toen hij alleen is gaan wonen, heeft hij de moeite genomen om dagelijks tijd uit te trekken om voor zichzelf een potje te bereiden. Nu hij samenwoont met zijn vriendin, kookt Bart nog altijd en krijgt hij bij de afwas assistentie van zijn vriendin. Iedere dag probeert hij om er iets van te maken. De meeste van zijn gerechten zijn gebaseerd op de Franse keuken, maar vaak komt daar wat exotisch bij. Heel wat van deze fusion-bereidingen verraden Japanse invloeden. Dat is niet toevallig : Bart heeft vroeger avondlessen Japans gevolgd en geraakte zo in de ban van de Japanse cultuur. En in het Land van de Rijzende Zon is het eten, meer dan waar ook, verheven tot een echte cultuur. Wanneer je de basisingrediënten ter beschikking hebt, zijn heel wat Japanse gerechten niet moeilijk om te realiseren.

Bart is geboeid door keukenexperimenten. Hij probeert graag nieuwe smaken en nieuwe combinaties uit. Zo kocht hij onlangs een sifon (drukfles) om espuma’s uit te proberen. Hij bekent eerlijk dat de eerste resultaten tegenvielen omdat het schuim te snel in elkaar zakte.

De gepubliceerde bereiding van prei in varkensvlees is een persoonlijke interpretatie van een Japans gerecht. Het kabeljauwhaasje heeft Bart zelf uitgewerkt en werd gekozen als interessante benadering van een bereiding met bloemkool. De sinaasappelcarpaccio is een variatie op een coupe brésilienne.

De keuze van de wijn voor bij het varkensvlees gaat naar een Casillero del Diablo, Sauvignon Blanc 2004 uit Chili, te koop voor 6,49 euro bij Delhaize.

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content