Een ring, een halsketting, een koppel oorbellen. Juwelen zijn een mooi geschenk. Al is kiezen niet evident. Drie grote thema’s geven dit jaar de toon aan.

de klare lijn

Sober en puur zijn hier de sleutelwoorden. De zuivere lijn bepaalt de vorm van het juweel. Geen toevoegingen, niets overbodigs. Precies in die eenvoud schuilt de kracht van het ontwerp. Een schitterend voorbeeld is de Trinity-ring van Cartier: drie witgouden ringen in één, met daarop de woorden Or-Amour-Trinity gegraveerd (33.000 fr.).

Als het gaat om de zuivere vorm is een ring heel dankbaar: hij is rond, daar hoeft niets aan toegevoegd. De Nouvelle Vague-ring van Cartier (in grijs of geel goud) valt vooral op door zijn nadrukkelijke vorm (52.000 à 54.000 fr.). Nadine Wijnants verrast met de subtiele combinatie van rond en rechthoekig, waardoor de ring op een gesp gaat lijken: in de smalle versie zit een aquamarijn (17.000 à 21.000 fr.), in de brede een diamant (48.000 à 52.000 fr.). Annick Tapernoux doorbreekt de cirkel en creëert ringen met een ‘bobbel’-effect (29.000 fr.). Een ander ontwerp krijgt een extra kring van langwerpige zilveren kraaltjes (8000 fr.). Ilse De Keulenaer rekt de cirkel uit tot een ovale ring in rood goud met twee briljanten (34.000 fr.). Ook Nico Delaide varieert op dit thema: twee opengewerkte ringen in tulpvorm (wit en geel goud) omvatten een markiesgeslepen diamant (80.600 fr.).

Twee schakelkettingen passen ook in dit thema. Van Pomellato zijn de ketting en de armband met ongelijke schakels, hier uitgevoerd in wit en geel goud (resp. 215.000 fr. en 105.000 fr.). Het halsjuweel met de gouden schijfjes is een ontwerp van Ilse De Keulenaer (vanaf 42.000 fr.).

in kleur

Hoewel er duidelijk een trend is naar wit goud en soberheid, speelt kleur een belangrijke rol. Soms zelfs neigend naar pure kitsch.

Zwarte parels hebben altijd iets mysterieus. Merkwaardig genoeg doet het collier van Isabelle S, met parels van onyx en robijnen, niet koud aan (41.000 fr.).

Koel oceaanblauw past uitstekend bij de ontwerpen van Swarovski: blauwe harten bengelen aan een zilverkleurige ketting (3700 fr.). De succesvolle XL-ringencollectie van Bulgari wordt aangevuld met hangers en oorbellen: hier met een blauwe topaas, uitgevoerd in geel of wit goud met diamanten (vanaf 82.500 fr. voor de hanger). Als accent kan je ook kiezen voor amethist, citrien of onyx.

Blauw vind je ook terug in de serie ringen Atene van Antonini, naast groen, geel en rood: opengewerkte ringen met op het uiteinde een steen gevat in goud (rodoliet, blauw topaas, maderakleurige citrien en groene toermalijn). De ring zelf is bezet met diamanten (vanaf vanaf 86.000 fr.).

Geel is niet weg te denken, als was het maar omdat geel goud een klassieker is en blijft. Subtiel is de combinatie van Paul De Maere: een armband van geelgouden leeuwtjes (zijn embleem), wordt onderbroken door eentje van wit goud, terwijl het geheel bezet is met 87 diamanten (159.000 fr.).

Helemaal apart is de nieuwe collectie van het huis Holemans. Hier wordt rijkelijk met kleur gewerkt: geel goud, edelstenen (saffieren, robijnen, diamanten) en lakwerk. Vooral dat laatste – een huisrecept waarover men weinig kwijt wil – geeft de ontwerpen een bijzondere uitstraling. Goudbruin lakwerk voert dit jaar de boventoon, zoals in deze oorbellen (85.000 fr.) en collier in 18-karaats goud met 67 briljantjes (1.100.000 fr.).

jong en speels

Juwelen met een knipoog, een tikje ondeugend. Waarbij het materiaal, de vormen en motieven zorgen voor een jeugdige uitstraling, ook bij cliché onderwerpen als een zonnetje. Bulgari bijvoorbeeld vat die zon in een ring van edelstaal aan een lederen snoer (32.000 fr.). En dan de klassieker onder de klassiekers als het om de associatie met jong en fris gaat: bloemen. Chanel brengt de serie Camellia-juwelen: de bloempjes in parelmoer en kleine parels lijken broos en kwetsbaar. Het kan als broche (7000 fr.), als halsjuweel (vanaf 15.000 fr.), of als accent op een dog collar.

Bij andere ontwerpers is het vooral het materiaal dat de uitstraling bepaalt: zilverwit bijvoorbeeld. Swarovski combineert een verzilverde armband met vierkant geslepen kristal in dambordpatroon (5800 fr.). Een eenvoudige zilveren armband wordt apart doordat er een sonet van William Shakespeare in gegraveerd werd ( Nadine Wijnants, 6800 fr.). De opgerolde Bandage-ringen van Nico Delaide beklemtonen een speels lijnenspel. Ze bestaan zowel in geel goud als in zilver (vanaf 3870 fr.).

Verder zijn er in dit thema natuurlijk de sieraden van niet-precieuze materialen. Nadine Wijnants ontwierp een kralenarmband van kamelenbeen en halfedelstenen (kwarts en labradoriet, 6500 fr.). Xen is gespecialiseerd in juwelen van edelstaal en ontwierp de ketting Elementair met cilindervormige kralen (vanaf 10.800 fr.). Ook apart is het collier de chienOphée van Chaumet: een zwarte flanellen riem met een gesp van grijs goud (ca. 80.600 fr.).

Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content