Vooral de merkwijnen van Orlando kennen een bliksemcarrière. Jacob’s Creek wit en rood (175 fr.) is een echte merkwijn : er worden één miljoen kisten van gemaakt per jaar, en de Jacob’s Creek-wijngaard is toch maar 20 hektaren groot. De vraag naar de wijnen van de Saint Range, St. Hugo en St. Hilary (300 tot 330 fr.) is bij ons al zo groot, dat ze voor de Belgische markt gekontingenteerd zijn.

Jacob’s Creek Semillon Chardonnay 1993 : blend van twee druivesoorten die het boeket een zekere breedte geeft ; verstevigt wat bij opschudden, de smaak is goed fris met zelfs wat lengte.

Jacob’s Creek Shiraz Cabernet Sauvignon 1992 : wat gewone kleurkoncentratie en een vrij complexe neus met een toets hout, smaak met goed dragende tannines van de cabernet en frisse lengte. Een instapwijn.

St. Hilary Chardonnay 1993 : puntige neus en een rijke frisse smaak met frisse lengte ; de 1991 is anders : rijke diep ontwikkelde chardonnayneus met een opvallende smaaklengte, mooi door hout en door rijp fruit gedragen.

St. Hugo Cabernet Sauvignon 1989 : kompakte rijpe kleur met tonus van het vat, duidelijke cabernetneus met gezond hout en goed ruimend bij opschudden, een mooi getemde cabernetsmaak, goed doortimmerd met lengte maar toch fris.

Invoer van Orlando in België : Vinbloc in Buggenhout, Terclavers in Leuven, Lembevinum in Zomergem, Mobo-Divin in Bavikhove, Van Orshoven in Leopoldsburg, Amphora in De Panne, Van Eccelpoel in Herentals, Lybaert in Gent, en GB-filialen voor Jacob’s Creek.

De eerste invoerder van Australische wijn in België is E. Wilbrenninck met zijn firma Wildenborgh in Overijse, nu versmolten met Distilleries de Charleroi tot een nieuw bedrijf : Wines of the World (Charleroi). De hoofdbrok van de invoer zijn de wijnen van Hardy Company, een wijnhuis van South Australia.

“Stamp” (het etiket is als een postzegel) Semillon Chardonnay 1994 : wat te zoet naar onze smaak (188 fr.), maar de Shiraz-Cabernet 1994 (188 fr.) is een smakelijke toegankelijke wijn met goed aangenaam fruit, een echte instapwijn.

Nottage Hill (221 fr.) is een reeks. De Chardonnay 1994 is rijp in de aanspraak met goed hout, maar eindigt in wat ongedekt zuur. De Shiraz-Cabernet 1993 daarentegen heeft de typische door shiraz verzachte cabernetsmaak met goed diskreet hout, en is charmerend smakelijk in de mond.

Onder de naam Eileen of Thomas Hardy (584 fr.) komen de beste selekties van de uitgestrekte wijngaarden van het bedrijf. Eileen Hardy Chardonnay 1991 zet mooi puntig aan in de neus, met een ronde smaak met grote lengte. De Eileen Hardy Shiraz 1990 is zeer donker van kleur met een uitbundige vanilletoets in de neus, maar ook iets zwaar fruit en een gedrongen kompakte smaak ; deze wijn moet en kan liggen. De Thomas Hardy Cabernet Sauvignon 1989 heeft een gedrongen neus met goede variatie na opschudden en een rijpe diepe nuance, de smaak biedt goed weerstand met excellente struktuurtannines en grote lengte.

Hardy Company heeft zijn hoofdkwartier in Château Reynella, een wijnbedrijf dat door Engelsman John Reynell in 1838 werd opgezet. De wijnen onder de châteaunaam (398 fr.) komen niet uit kasteelwijngaarden, maar uit de MacLarenvallei. De Chardonnay 1993 heeft een karaktervolle neus en een rijpe smaak met een mooi kontrasterende punt zuur, de Cabernet Sauvignon 1990 heeft in de kleur de beloftevolle tonus van rijp, een prezente peperneus van cabernet met goed hout en een stevige smaak die echter wat te zachtaardig bitter is.

Matthys in Brugge zit met zijn Australische wijnen in het hogere gamma.

Vier wijnen van de Mitchelton Winery : Sauvignon Blanc 1994 (320 fr.) : een overdonderende neus van lychees en witte perzik met een goede, niet te scherpe smaak ; Reserve Marsanne 1992 (375 fr.) : aan de neus mooi voluptueus hout en rijpe diepte, goed gestruktureerde smakelijke en toch karaktervolle witte wijn, een trouvaille ; Victoria Merlot 1993 (320 fr.) : frisse kleur, goede neus met fruit en een zachte evenwichtige smaak, heel toegankelijk voor “Franse” drinkers ; Cabernet-Shiraz 1993 (270 fr.) : wat medicinaal en dun bitter.

Van Bridgewater Mill de Chardonnay 1992 (375 fr.) : diskrete rijpe neus en een wat platte smaak (heeft denkelijk de malolaktische gisting gedaan).

Van de Tim Knappstein Winery de Clare Valley Cabernet Sauvignon-Merlot 1992 (350 fr.) : goede kleur met tonus en een fijne neus met fruit van merlot en stevigheid van cabernet, karaktervolle smaak met goede struktuur.

Van Petaluma Winery de Riesling 1994 (400 fr.) : goede rieslingneus met veel bloemige finesse maar een wat te brutale stevige smaak. Verder de Coonawarra 1988, een echte cru van 100 % cabernet sauvignon (645 fr.) : gedrongen en kompakte kleur met vattonus, een dense neus met diep fruit en een stevige smaak van grote lengte met attraktief struktuurbitter mooi geïntegreerd. Grote wijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content