Golvende daken met bomen en gras, vergulde torenspitsen als van Russische kerken en kleurrijke gebouwen zijn maar enkele opvallende kenmerken van het Oostenrijkse ‘Rogner-Bad Blumau Hotel & Spa’. Dit opvallende ontwerp van Friedensreich Hundertwasser is een van Europa’s grootste kuuroorden.

Ik lig in een kamer omringd door gongs, klokken en koperen schalen in alle formaten, naast andere instrumenten die ik nooit eerder heb gezien. Boven mijn hoofd zie ik een set lampen in uiteenlopende kleuren die het vertrek een exotisch tintje geven.

“Kies een kleur”, vraagt dokter Kölbl. “Oranje”, zeg ik. “Ah, oranje, de kleur van de seksualiteit, maar ook van de creativiteit en de wijsheid”, mompelt hij. Daarna vraagt hij me de ogen te sluiten en hij laat een van de gongs klinken. Dit is het begin van de Transpersonale Klangtherapie. De therapeut tokkelt op verscheidene instrumenten en brengt me met zijn woorden in een staat van diepe meditatie, bijna in trance. Ik moet denken aan iets wat me dwarszit, een probleem dat ik opgelost wil zien en daarna wil loslaten. Dan praat de dokter niet meer, maar speelt hij alleen op de in- strumenten. Het voelt aan alsof mijn bewustzijn op en neer deint op de golven. Af en toe zie ik scènes uit mijn verleden voorbijglijden als minivideo-opnamen. Op andere ogenblikken zie ik alleen stilstaande beelden die heel krachtig uit het niets opduiken. Of ik denk aan iemands naam. De hele de tijd zwelt de muziek aan en neemt ze weer af in volume en intensiteit. Af en toe suggereert de dokter dat er een deur is die ik kan openen als ik dat wil…

Op mijn borst en buik plaatst de therapeut schaaltjes gevuld met water. Door ze aan te tikken stuurt hij trillingen door mijn lichaam. Mijn hele wezen lijkt de klanken te absorberen. Uiteindelijk brengt hij me terug naar de werkelijkheid, terwijl hij de therapie langzaam afrondt.

“U hoeft zich geen zorgen te maken over bepaalde beelden die tijdens een sessie door uw hoofd gaan”, vertelt de dokter me later. “Het is zoals dromen. Het brein valt nooit stil, dus moet het zich met iets ‘bezighouden’. Het essentiële speelt zich uiteraard af in het onderbewuste. Ik probeer geborgenheid te creëren waarin men moeilijke dingen in alle veiligheid kan aanpakken.”

Hoewel hij zelf gelooft in de helende kracht van klank, zijn de methoden van dokter Kölbl niet noodzakelijk voor iedereen geschikt. Ik kan niet zeggen dat de therapie iets losgeweekt heeft in mij. Maar dokter Kölbl lijkt me geen kwakzalver te zijn en het vreemdsoortige experiment gaf me een overweldigend gevoel van vrede en welbehagen.

Is dit India of Tibet of een new age centrum in Arizona of New Mexico ? Helemaal niet. Ik bevind me in het zuidoosten van Oostenrijk, dicht bij de Hongaarse grens, tussen Graz en Wenen, in de buurt van een typisch Oostenrijks dorpje omringd door bossen en velden.

Dit is het Rogner-Bad Blumau Hotel & Spa, ontworpen door de controversiële Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser. Dit unieke, kleurige gebouwencomplex met vergulde uivormige torenspitsen en golvende daken (waar bomen en gras op groeien) omvat naast een luxueus hotel verscheidene kuurgebouwen en thermale zwembaden.

Transpersonale Klangtherapie is de meest esoterische van de therapieën die hier worden aangeboden. Ik vertel er wel bij dat 99 procent van de bezoekers hier meer belangstelling heeft voor de thermale baden dan voor het luisteren naar klokken en gongs.

Water alom ! In de vroege ochtend of avond hangt er door de frisse lucht een dunne mist boven de thermale zwembaden. Het lijkt alsof er mysterieuze figuren in en uit het water komen. Nu eens worden ze scherper, dan weer waziger, als in een droom. Paartjes verstrengelen, besteden helemaal geen aandacht aan de wereld om hen heen ; jonge moeders houden hun baby’s boven het wateroppervlak ; mannen trotseren felle waterstralen of liggen lekker lui in het centrale bubbelbad ; groepjes vrienden troepen samen op de lage treden. Iedereen geniet van het behaaglijk warme bronwater.

Het borrelt op uit de ondergrondse Melchior-bron en heeft een hoog natrium- en koolwaterstofgehalte. De grote zwembaden worden verwarmd tot 36°C.

Tussen 7 en 23 uur kan men vanuit de openluchtzwembaden rechtstreeks naar binnen zwemmen, tot in het kuuroord met zijn tientallen torentjes en binnenbaden. Als het buiten te koud is, vindt men binnen altijd wel een luie zetel om te ontspannen. Men kan ook op het dak gaan zitten of in een van de gaanderijen met uitzicht op de prachtige omgeving.

Er is een gigantisch ontbijtbuffet in het grote restaurant Lebensfroh, maar men kan ook terecht (zelfs in badjas) aan een kleiner buffet in het restaurant-met-dakterras Oben- drauf in de thermen zelf. In hetzelfde complex bevinden zich ook een solarium en een prachtige sauna voor adepten van de FKK ( Freikörperkultur) (open van 10.30 tot 23 uur), met daarnaast ook bubbelbaden, infraroodcabines, een Turks bad en een Aromaraum (met kruidendampen, bosverlichting en vogelzang). De naturisten kunnen ook terecht op hun eigen ‘eiland’ om buiten te zonnen.

De jongere bezoekers zullen zeker hun hartje ophalen in het nieuwe Vulkania, een waterparadijs met een kunstmatige vulkaan en kleinere baden waar de temperatuur constant 26°C bedraagt. Uitermate geschikt dus voor zwemlessen en Aquajogging. Voor de allerjongsten zijn er een kinderclub en een kleutertuin, open van maandag tot vrijdag.

In de zomer kan men deelnemen aan Bachbloesemwandelingen. Zo ontdekt men de bloemen en planten die voor de befaamde Bachbloesemtherapie worden gebruikt. Elke bloem of plant heeft een etiket waarop staat waarvoor ze goed is. Ook tennisvelden, beachvolley, fiets- en wandelpaden en (op een halfuurtje rijden) een golfterrein zijn ter beschikking van de gasten.

Het is wat vreemd, die typische Hundertwasserstijl hier in dit landschap. Tot 1979 was dit een rustig landbouwgebied. Toen kwamen ingenieurs hier boren tot 3000 meter diep. Ze zochten vergeefs naar petroleum, ze ontdekten alleen drie warmwaterbronnen. Dat opende perspectieven. De bronnen werden naar de drie wijzen vernoemd : Melchior, Balthazar en Caspar. Het opborrelende water heeft een temperatuur tussen 47 en 110°C en is afkomstig uit honderdduizend jaar oude waterreserves. Wie was er beter geschikt dan Friedensreich Hundertwasser, die al zijn leven lang theorieën formuleert over de relatie tussen de mens en de natuur, om op deze plek een golvend kuuroord te ontwerpen ?

Hundertwasser kon van nul af aan beginnen en ideeën toepassen die ook in andere ontwerpen van zijn hand hun deugdelijkheid bewezen hadden. Hij haat kubussen en rechte lijnen en dus zouden de gebouwen golvende lijnen krijgen, onderstreept door het gebruik van contrasterende materialen. Niet lukraak, want de verschillende kleuren en materialen helpen de bezoekers hun weg te vinden door het complex. Zo is er het Steinhaus (in natuursteen), het Ziegelhaus (in baksteen) en het Kunsthaus (met veel kleuren). Op de daken groeien gras en bomen (zodat aan de aarde teruggegeven wordt wat haar ontnomen werd) en de ramen hebben veel verschillende vormen en afmetingen. “Als men de ramen laat dansen door ze in verschillende stijlen te ontwerpen en als men zoveel mogelijk onregelmatigheden toelaat, zowel binnen als buiten, dan beginnen huizen te leven.”

Wat voortdurend weerkeert, is de uivormige torenspits die verwijst naar barokke kerken en naar het Oosten. Voor Hundertwasser stonden ze symbool voor rijkdom en geluk, weelde en overvloed en vruchtbaarheid. De uienvorm deed hem denken aan een vrouw met een dikke buik.

Hundertwasser ontwierp vanaf het begin van zijn carrière zowel kerken als sociale woningen. Logisch dus dat hij ook hier zoveel mogelijk mensen wilde aanspreken. Men vindt hier dan ook een brede waaier aan accommodaties, van eenvoudige, comfortabele kamers tot ruime appartementen. Tot die laatste categorie behoren de zogenaamde Waldhofhäusern, gebouwd rond een binnentuin en met een dak begroeid met gras. Andere zijn de Augenschlitzhäusern of oogvormige woningen, die iets verder van de thermen liggen. Overal plaatste hij kleurige zuilen omdat “men zich in de buurt van een zuil net zo goed voelt als in de buurt van een boom”.

Ondanks de fantasierijke buitenkant van de gebouwen zijn de slaapkamers sober en comfortabel met een houten vloer en meubilair in dennenhout. Het moeten namelijk oasen zijn van kalmte en rust. In elke kamer liggen badjassen ter beschikking. In de Komfort Plus-kamers staan fruit, vruchtensap, pantoffels, thee en koffie klaar. In een aantal suites en in de appartementen is er ook een keuken. Typisch Hundertwasser zijn de veelkleurige en onregelmatige tegeltjes in de badkamers.

Bij mooi weer is het aangenaam wandelen tussen de gebouwen, maar als het buiten koud is, kan dat ook binnen in de gangen. De vloeren liggen niet allemaal vlak, de wanden staan vaak schuin. Schilderijen, bomen in verguld mozaïekwerk of belletjes zorgen voor een boeiende sfeer. Je kunt hier uren rondslenteren.

In Rogner-Bad Blumau kunnen 800 gasten logeren en nog eens 400 mensen de dag doorbrengen. Er wordt dus niet gemikt op exclusiviteit. Iemand die een intiemere sfeer gewend is, wordt daardoor misschien wat overdonderd. Gigantische buffetten, een Syrisch gastronomisch restaurant, FeineSachen, een Oostenrijks koffiehuis met een ruime keuze aan gebak, een bar en een aparte Vinothek wijzen erop dat de meeste mensen hier niet komen om te lijnen, hoewel men voor speciale diëten terechtkan in het biologische restaurant IssDichFit. In het hotel is geen room service en er zijn ook geen super-de-luxelounges, omdat men ervan uitgaat dat de mensen zich ofwel in hun kamer, ofwel in het kuuroord ofwel in een van de restaurants of bars bevinden. Het nachtleven stelt buiten een pover orkestje weinig voor.

Maar men krijgt hier wel waar voor zijn geld en wat in andere kuuroorden als supplement gerekend wordt, zit hier in de prijs begrepen. Bij aankomst krijgt men een polsbandje met een chip die toegang verleent tot de slaapkamer en tot de thermen en waarmee men ook kleine aankopen binnen het complex kan betalen. Men kan het bandje aanhouden in het water.

Badjassen en handdoeken zijn eveneens gratis en de hotelgasten hebben vrije toegang tot de thermen, inclusief de sauna en de ontspanningsruimtes.

De traditionele schoonheidsbehandelingen worden ver- strekt tegen standaardprijzen, maar men kan ook kiezen voor een aantal luxueuze behandelingen zoals een gezichtsbehandeling met warmte. Wie op huwelijksreis is, zal zich allicht laten verleiden door het relaxerende aromabad voor twee.

Het fitnessprogramma kost amper 28 euro per persoon per week. Daarvoor kan men een hele rist dagelijkse oefensessies bijwonen. Speciale sessies zoals tai-ji of chi gong, gegeven door specialisten, of persoonlijke trainingsprogramma’s zijn wel extra.

Een typisch programma zou kunnen beginnen met een yogales Groet aan de zon of met VijfTibetaanseOefeningen, gevolgd door aerobics, à la thaiborobics en aquafitness, een begeleide fietstocht, inline skating (rollerblade) of het uitstekende stretching van de ruggengraat. Als u een groep mensen op een rare manier ziet wandelen, dan zijn ze wellicht het masaiwandelen aan het proberen. Daarvoor gebruiken ze speciale schoenen om de Masai-krijgers na te bootsen die door de Serengetiwoestijn trekken. Dat lijkt goed te zijn voor de rug en voor de schoenenfabrikant.

Het zal u misschien verwonderen dat Rogner-Bad Blumau ook een specifieke cliëntèle heeft voor zijn holistisch gezondheidscentrum FindeDich. Dit is een van de grootste centra voor alternatieve therapieën in Europa waar ongeveer vijftig specialisten en therapeuten werken. Sommigen komen uit Wenen één of twee dagen per week, anderen wonen in de buurt van Graz, zestig kilometer ver. Ieder heeft zijn of haar specialiteit : ayurvedische kuren, Hawaïaanse lomi nui-massage, shiatsu, Esalen-turnoefeningen, Thaise massage, Bachbloesemtherapie, acupunctuur en Transpersonale Klangtherapie (zie hoger) zijn maar enkele van de therapieën die hier mogelijk zijn.

Sommigen komen dan wel naar Rogner-Bad Blumau voor de speciale architectuur, maar ze ontdekken er een behandeling die hun bevalt. En of een kuur wel degelijk werkt, voelt men wanneer men weer op weg is naar huis. n

Fiona Cameron / Foto’s Preben S. Kristensen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content