Sedert Claude Monet er in 1872 Impression, soleil levant schilderde, geldt Normandië als ‘de bakermat van het impressionisme’. Het eerste Festival Normandie Impressionniste, hét Franse cultuurevenement van de zomer 2010, brengt van juni tot september met honderden evenementen de Normandische wortels van deze schilderschool onder de aandacht. Ter gelegenheid van het festival verschijnt in april de reisgids Guide du Routard des Impressionnistes en Normandie, die twaalf routes in de voetsporen van de impressionisten bundelt.

Enkele aanraders :

Lunchen op gras : Le grand déjeuner sur l’herbe op 20 juni 2010. Als eerbetoon aan het bekende Déjeuner sur l’herbe van Manet en het Déjeuner des canotiers (Lunch van de roeiers) van Renoir worden in heel Normandië grote picknicks georganiseerd aan de oevers van de Seine en langs de kust.

Dansfeesten : Bals et guinguettes de l’Impressionnisme. De hele zomer lang, en vooral op dinsdag 13 en woensdag 14 juli 2010, komen langs de Normandische oevers van de Seine de guinguettes (dansgelegenheden uit de tijd van Renoir en Monet) weer tot leven.

Muziek : Les Musicales de Normandie. Twintig concerten met composities van Debussy, Fauré, Ravel en Théodore Dubois op verschillende plaatsen in Normandië.

Tentoonstellingen, een selectie :

Une ville pour l’Impressionnisme : Monet, Pissarro et Gauguin à Rouen. Het Musée des Beaux-Arts in Rouen toont een uitzonderlijke selectie topstukken uit openbare en particuliere collecties die nooit eerder te zien waren in Frankrijk.

Rouen impressionnée : Gentenaar Arne Quinze doet zijn artistiek ding in de straten van Rouen.

L’Impressionnisme au fil de la Seine in het Musée des Impressionnismes de Giverny. Deze tentoonstelling, met meesterwerken van onder meer Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edouard Manet, en Georges Seurat vertelt de geschiedenis van het impressionisme en het postimpressionisme, van Eugène Boudin tot Henri Matisse.

Les Degas de la donation Senn in het Musée Malraux in Le Havre. De Senn-collectie, een bijzondere reeks tekeningen en pastels van Edgar Degas, gaat de confrontatie aan met 47 tekeningen uit het Parijse Musée d’Orsay.

Claude, Camille, Jacques-Emile, Eva et les autres… Les Impressionnistes à Dieppe.

Meesterwerken van Eugène Boudin, Camille Pissarro, Claude Monet, Auguste Renoir, Sisley, Gauguin, Jacques-Emile Blanche en Eva Gonzalès, allen geïnspireerd door het bijzondere licht in Normandië.

Surf voor het complete festivalprogramma naar : www.

normandieimpressionniste.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content