Monotonie, antistijl, basismode, anticool, uniformiteit, conventioneel… De woorden die gebruikt worden om de nieuwste hype normcore te definiëren, zeggen allemaal hetzelfde : dit is antimode. Gedaan met individualisme, logo’s en het vermoeiende ‘anders willen zijn’, vanaf nu lopen we rond in een te grote Levi’s 501-jeans, witte sportsokken, honkbalpetjes en grijze fleecetruien die we tot boven dichtritsen, want dat is normcore. Fout.

Vergeet alles wat je al over normcore had gelezen en opgeslagen, en laten we even teruggaan naar het begin, naar oktober 2013. Toen introduceerde het New Yorkse trendbureau K-Hole de term als “elke modetrend die op je pad komt nastreven alsof je een fanatieke aanhanger ervan bent”. Flexibel zijn en je steeds aanpassen aan de begeerde situatie. Of zoals K-Hole het uitlegt : “Je moet de regels van voetbal niet begrijpen om de opwinding van de menigte op de World Cup te voelen. Normcore stapt weg van ‘coolheid’ die afhankelijk is van verschillen en steunt op echtheid door gelijkenissen.” De hele beweging geeft je de vrijheid om jezelf de ene dag te kleden als een hipster, en de volgende als gothic. Schril contrast met het door het internet benoemde normcore-icoon bij uitstek : president Obama. Toch ?

Elke dag in de huid van een andere modemaniak kruipen komt niet meteen overeen met het idee van uniformiteit in het dagelijkse leven. Vanwaar de verwarring ? K-Hole wou een samenhorigheid creëren met normcore, maar niet op het vlak van mode en kledij, wel op die van persoonlijkheid. Voor hen is het icoon bij uitstek dus niet Obama, of één van de vele Seinfeld-personages die in het verleden zijn aangehaald, maar wel Amerikaans acteur James Franco. Hij transformeert zonder verpinken van rapper met gouden grills in Spring Breakers, naar lesgever aan Yale en auteur van het boek Palo Alto. Het insinueert wel dat normcore meer draait om een act, het opvoeren van een rolletje, dan om het infiltreren in een groep zonder opvallen.

Intussen is normcore ook aanwezig in het straat- en modebeeld : Karl Lagerfeld stuurde zijn modellen tijdens het winterdefilé van Chanel door supermarktrekken op sneakers, normaler kan het bijna niet. Daar gaat ook K-Hole mee akkoord, al gebruiken we voor hen de foute term. De gebleekte jeansbroeken, orthopedische sandalen, honkbalpetjes, bermuda’s, sneakers, sportsokken, fleecetruien horen niet bij normcore, maar wel bij acting basic. Al vrezen wij dat het te laat is om al die hashtags nu nog aan te passen.

CHLOÉ BAUWENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content