Ieder zijn wellness-paleis

De badkamer is meer dan ooit de ‘lingerie’ van de woning, waarvan de technische snufjes almaar verfijnen en waar ruimte blijft voor intieme rituelen. We vroegen aan vier specialisten een rondleiding in de badkamer van morgen.

Barbara Deckers, Van Marcke : Decoratie wint aan belang

“Het wellness-gevoel wordt belangrijk en krijgt voorrang op het louter functionele. De moderne badkamer is een bron van welbehagen. De chronometer die ’s ochtends de tijd wegtikt, het relaxen na het werk en de behoefte om zich goed te voelen en de toenemende lichaamshygiëne geven de badkamer een andere dimensie. ’s Morgens is dit de plek waar je je snel in topvorm brengt. ’s Avonds ga je er ontspannen. Om de wellness-sensatie te verhogen, mag het interieur de identiteit van de gebruiker weerspiegelen. Afgelopen met de witte tegels, de decoratie is belangrijker dan ooit : moderne accessoires van chroom en hout. En een veelheid aan lijnen, van minimalistisch tot landelijk klassiek.”

“Het comfort vraagt de hoogste kwaliteit : in de badkamer wordt er aan chromotherapie, aromatherapie en muziektherapie gedaan. De bediening gebeurt met sensoren en de douchecabines hebben persoonlijke instellingen. De vloerverwarming zorgt voor een aangename sfeer en de handdoeken zijn verwarmd. De badkamer moet uiteraard functioneel en hygiënisch zijn. Aan sommige massagebaden wordt daarom ozon toegevoegd en de douchewand krijgt een waterafstotende laag om kalkaanslag te verhinderen. Er worden ook meer synthetische materialen en ergonomische vormen gebruikt. Naast wastafels van porselein of staalplaat zijn er ook van kunstmarmer, chroom, inox, cement, glas of composietmaterialen. Ook de aandacht voor het milieu is van belang : er wordt water bespaard met behulp van specifieke kranen. Ik verwacht dat de technische vernieuwingen en het design nog meer op elkaar zullen inspelen. De designers hebben almaar meer belangstelling voor de badkamer, kijk maar naar Starck, Newson en Ludovica. Die trend zal zich doorzetten.”

Frank Desmet, Ideal-Standard : Het badexperiment verschuift zelfs naar de slaapkamer

“We zijn geëvolueerd naar diverse soorten badkamergebruikers. Vooreerst heb je mensen die een gewone, handige badkamer zoeken, zonder meer. Daarnaast heb je de gebruiker die prijs en kwaliteit goed afweegt. Maar dan heb je drie interessantere categorieën : de experimentele gebruiker, de stijlzoeker en de bewuste dromer. Voor de eerste maakt de badkamer deel uit van zijn lifestyle. De keuze gaat bijvoorbeeld naar een Feng Shui-ervaring of naar iets romantisch, met zachte muziek, kaarslicht en warmte. De tweede categorie houdt van modieuze kleren, schoenen en auto’s, die valt voor het design. De derde wil zijn mooie badkamer ook aan bezoekers tonen : het is een statussymbool.”

“Die laatste drie soorten kiezen bewust uit het aanbod. Ze combineren graag en stellen zelf hun ideaal samen. Daarom moeten we volledige badkamers ontwerpen in één stijl, die toch de mogelijkheid openlaten om te combineren. De heersende stijl in Europa is vrij modern, simpel en met een klare lijn, minimalistisch dus. We merken ook op dat grote designers als Marc Newson, Wolfgang Muller en David Chipperfield meer belang hechten aan de materiaalkeuze. Vandaar het gebruik van onder meer natuursteen en hout.”

“Het design zal nog belangrijker worden, de mensen willen trots zijn op hun badkamer en in de huizen zullen er ook meer badkamers verschijnen. Wellness speelt een grotere rol, badkamers worden ontspanningsruimten. We zien zelfs dat het badexperiment naar de slaapkamer verschuift. Badkamers krijgen een opener karakter. Nog een trend : de technologische snufjes. In de badkamer verschijnen ook digitale televisies en telefoons. Naast de stoomdouche en sauna wordt ook dat een aspect van de luxe.”

Koen Ducatteeuw, Detremmerie : Volwaardig onderdeel van het interieur

“Net zoals de keuken een leef- en ontvangstruimte is geworden, verruimen ook de functies van de badkamer : dit wordt een relaxruimte. Als fabrikant van meubilair voor keukens en badkamers stellen we een verschuiving vast : eerst werd de keuken geherwaardeerd, nu is de badkamer minstens zo belangrijk. De badkamer wordt een heus wellness-centrum. De accessoires en afwerking zijn belangrijker : er verschijnen meubelen in hoogglanslak, luxueuze apotheekkasten en spiegels. Modern meubilair moet handig zijn – overal ontdek je uittrekladen – en ergonomisch ontworpen. De verlichting is aangepast aan de sfeer, de make-up en het scheren. Die ruimte wordt een volwaardig onderdeel van het interieur dat graag aan gasten wordt getoond. Het design bepaalt zowel de verwarmingsradiatoren, de kranen, de stoomdouches als de baden. Er kruipt een groter budget in, maar er wordt ook intenser van genoten.”

“De technische vernieuwingen zijn talrijk. De T5 lamp vervangt de oude, flikkerende TL-lamp. Zo’n T5 is kleiner, handiger, sfeervoller en handig voor de intieme lichaamsverzorging. De laden openen en sluiten feilloos met een hydraulisch pompje : het soft closing system. Dat werkt ook geluidloos : goed voor wie vroeg opstaat en niemand wil wekken. De badkamers schuwen niet langer kleur, de tegels en het lakwerk kunnen rood, aubergine of warmgrijs zijn. Op dit moment heeft de hoekige stijl succes : alles wordt vierkant, ook de kranen en baden. Maar ook de landelijke stijl doet het goed, met porseleinen dopjes en rieten manden. Meer dan ooit dringen de interieurtrends door tot in de badkamer.”

Dirk Gils, Dornbracht : Aandacht voor ritueelarchitectuur

“In de jaren vijftig en zestig verwierf de badkamer een plekje in onze woningen, de nadruk lag nog op praktische oplossingen. Zo kreeg de mengkraan een thermostaat en werd de spiegel een kast met licht. In de jaren tachtig en negentig werd de vorm belangrijker : het design verscheen. De fabrikanten ontwikkelden zowel een traditionele als een moderne lijn, brachten veel kleuren op de markt en experimenteerden met vormen.”

“Nu gaan we een stap verder, we zijn toe aan een ‘ritueelarchitectuur’. Rituelen worden almaar belangrijker in het leven : de dag begint en eindigt met een badkamerbezoek. Je neemt daar de tijd voor, in de badkamer hoeft de mens zich alleen om zichzelf te bekommeren. Hij ontkleedt zich, ontdoet zich van sieraden, neemt een douche, laat zich in bad glijden en kan er eventueel zelfs ook uitrusten. In de moderne badkamer kun je je sieraden en cosmetica opbergen, is er een speciale plaats voor mani- en pedicure, is er een open douche met veel bewegingsvrijheid. Er is ook een venster waar je naar buiten kan kijken : als het even kan met uitzicht op het groen, want de betrokkenheid met de natuur groeit met de dag. Het water wordt op vele manieren beleefd : regen, waterval en damp. De baden hebben verschillende temperaturen. Uitrusten kan op de warme steen, een dagbed van 32° graden Celsius. Kortom, de ruimte is zoveel meer dan een praktische ‘wasplaats’, in de badkamer van vandaag en morgen wordt er uitgerust, mag je slapen en zelfs van een lichttherapie genieten.” n

Tekst Piet Swimberghe l Foto’s Charlie De Keersmaecker

“Wellness speelt een grotere rol, badkamers worden ontspanningsruimten.””De badkamer schuwt niet langer kleur, de tegels en het lakwerk kunnen rood, aubergine of warmgrijs zijn.””Het water wordt op vele manieren beleefd : als regen, waterval of damp.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content