Mallorca is het grootste eiland van de Balearen. Hotel Espléndido, in een baai in het midden van de westkust, kijkt uit op de prachtige haven met haar vuurtorens.

De taxichauffeur die me van de luchthaven in Palma de Mallorca naar Soller brengt, rijdt blindelings tot voor de deur van hotel Espléndido. Geen wonder, een Franse familie bouwde het hotel al in 1954 en in die beginjaren was het de place to be voor de Europese beau monde. Enkel de jetset bracht er zijn vakantie door en zo werd het een van de bekendste luxeoorden van het eiland. Tot de eigenaars in financiële problemen kwamen en hun hotel verwaarloosden.

Espléndido bleef altijd open, maar toen de Zweedse Johanna Landström en haar broer Mikael het in 2004 overnamen, was een grondige opsmukbeurt meer dan nodig. Beiden wonen al een tiental jaren in Palma en zeven jaar geleden openden ze er hun eerste hotel, Portixol. Rafael Vidal, een plaatselijke architect, verbouwde beide hotels, maar de interieurontwerpen bedachten Johanna en Mikael zelf. In Espléndido behielden ze sommige authentieke elementen, zoals de kleurrijke glasramen, de eiken trapleuningen en het ijzersmeedwerk in de bar. Ze zwierden alle meubels op straat en kleedden het hotel van boven tot onder opnieuw aan.

Letterlijk, want voor het interieur werkten ze samen met textielontwerpster Fanny Aronsen. De Zweedse woont al vijftien jaar in Nederland en lanceerde er in 1998 haar eigen label. Drie jaar geleden ging ze in zee met de Deense stoffenfabrikant Kvadrat, al jaren een grote naam in de designwereld. Voor hotel Espléndido maakten Johanna en Mikael een keuze uit de bestaande collectie, en dat zorgt voor een rijk kleurenpalet op kussens, stoelen en sofa’s, beddengoed, gordijnen en muurbekleding.

Drie maanden geleden rondden de Landströms de renovatie af. Sindsdien is eens te meer duidelijk dat hotel Espléndido, het Spaanse woord voor prachtig, zijn naam waardig is. De 81 kamers ademen Scandinavische rust en koelte, een aangenaam tegenwicht voor de mediterrane hitte. De kamers aan de voorzijde hebben een adembenemend zicht op het haventje en de zee. Vooral dan bij valavond, als de ondergaande zon de baai in een idyllische rode gloed zet. Aan de achterzijde kijken de kamers uit op de tuin, die in een soort terrasbouw tegen de bergruggen aanleunt. Het pas geopende tweede zwembad op de bovenste strook kijkt boven het hotel op de haven uit.

Espléndido zou voor een designhotel kunnen doorgaan, maar de eigenaars dragen huiselijkheid hoog in het vaandel. Bewijs hiervan is de gezellige cocktailbar annex woonkamer, met fauteuils en een platendraaier met honderden vinylplaten. Toch slaat de hotelnaam voor ons voornamelijk op de ideale ligging en het prachtige vergezicht.

+

Samengevat

4 Design

8 Authentiek

4 Rustig

4 Romantisch

4 Zwembad

4 Restaurant

4 Wellness

4 Celebrity Spotting

4 Trendy

8 Kindvriendelijk

IN DE BUURT

Puerto de Söller is een charmant haventje in een baai met enkele kleine stranden. Ook Soller zelf, het dorpje iets meer inlands, ademt diezelfde zuiderse

charme. Een trammetje uit het begin van de vorige eeuw brengt u van de haven tot op het

dorpsplein (3 euro). Mallorca is een ideaal wandel- en fietseiland en de bergketen aan de westkust is populair bij klimmers en

trekkers. Soller ligt op een

halfuurtje rijden van de

hoofdstad Palma de Mallorca.

Er is ook een treinverbinding,

die rit duurt een uur (9 euro).

PRAKTISCH

Hotel Espléndido

Es Traves 5, 07108 Puerto de Sóller, Mallorca, Spanje

+34 971 63 18 50

www.esplendidohotel.com

Info over Fanny Andorsen in België : 0478 53 20 46

of www.kvadrat.dk

VirginExpress vliegt dagelijks, behalve op zondag, rechtstreeks vanuit Brussel op Mallorca. www.virginexpress.com

Het hotel telt 81 kamers, sommige met terras, balkon of patio, twee dakappartementen en een suite. Een kamer met ontbijtbuffet voor twee personen is er vanaf 120 euro. Voor een kamer met zeezicht betaalt u 40 euro meer.

Lunchen en dineren kan in de bistro met zicht op zee.

Door Marjolijn Vanslembrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content