De Amerikaanse regisseur Ron Shelton heeft iets met sport. Zijn beste film, ?Cobb?, is een sombere en indringende karakterstudie van een verfoeilijke baseball-legende. Terwijl deze prent bij ons niet eens de bioscoop haalde, oogstte Shelton zijn grootste succes met veel lichtere kost : de vrolijke baseball-komedie ?Bull Durham? met een laconieke Kevin Costner. Met ?Tin Cup? probeert hij de magie van deze laatste film dunnetjes over te doen, dit keer is het een romantische komedie over golf, met opnieuw Costner in de sterrol.

Roy Mc Avoy (Costner) was ooit een beloftevolle golfkampioen, maar gebrek aan doorzettingsvermogen en grillig gedrag zorgden ervoor dat hij zijn potentieel nooit realiseerde. Hij loopt er nu als een sukkelaar bij en komt aan de kost als golfmonitor in een miezerig godvergeten oord in Texas. Hij wordt uit zijn lethargie gehaald door een welgeschapen psychotherapeute ( Rene Russo), die ook de vriendin is van zijn arrogante rivaal, gespeeld door Don Johnson. Om haar te veroveren besluit Roy aan te treden in de U.S. Open en dit befaamd golftoernooi ook te winnen zonder daarom toe te geven aan de twee dingen die hij het meest verafschuwt : op veilig spelen en compromissen sluiten. De vrouw is natuurlijk danig onder indruk van zijn roekeloosheid en leert zelf de risico’s van het bestaan smaken.

Anders dan de meeste helden uit triomferende sportfilms is Roy er niet in de eerste plaats op uit om het kampioenschap te winnen. Hij is op zijn manier op zoek naar een welhaast onbereikbaar ideaal : de volmaakte golfslag die hem één maakt met het universum. Shelton probeert met dergelijke poëtische en filosofische interpretaties aan de golfsport een mythisch allure te schenken, maar wat we te zien krijgen, is oersaai, stomvervelend en aartsbanaal. Het vinnige weerwerk tussen Coster en Russo en de seksuele toespelingen verwijzen vaagjes naar de screwball comedy uit Hollywoods gouden jaren, maar je zoekt hier tevergeefs naar het ritme, de feilloze timing en de sierlijke vormgeving die bij dit genre horen. Kan iemand me zeggen waarom dit allemaal twee uur en een kwart moet duren ? Niet dat het zaakje echt te redden valt door er flink de schaar in te zetten, maar het zou ons wel kostbare tijd besparen.

?Tin Cup?van Ron Shelton, met Kevin Costner, Rene Russo, Don Johnson, Cheech Marin.

Costner en Russo in Tin Cop : golf en romantiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content