:: Info : UGG Australia (vanaf 169 euro) : alle Belgische verkooppunten staan op www. radicals.nl Love From Australia (vanaf 160 euro) : voorlopig alleen te koop bij Dany-May, 03 653 55 02. Veel merken brengen voor deze winter hun eigen versies uit.

S traks begint de stormloop weer, als de wintercollectie van de ‘Uggs’ arriveert. Eerst ging Hollywood plat voor het lelijke Australische schoeisel, de rest van de wereld volgde. De vraag is zo groot dat er in veel winkels wachtlijsten bestaan. Australische kids droegen ze in de jaren zeventig om hun voeten op te warmen na een partijtje surfen, en om hen te beschermen tegen het hete strand, spinnen en slangen. Maar de gewone aussies trokken de comfortabele maar lelijke reuzensokken al veel eerder aan. Zo’n zeven jaar geleden ontdekte Pamela Anderson dit ideale Baywatch-schoeisel en als een olievlek verspreidde het zich over heel Hollywood, daarbij flink geholpen door de immense marketingcampagne van Deckers Outdoor Corporation, een Amerikaanse bedrijf dat halfweg de jaren tachtig een Australische producent van Uggs had opgekocht.

Pas in 2003 volgde de grote massa. Amerika ging plat voor de Uggs : Oprahherself koos ze als een van haar favoriete dingen van het jaar. Net op tijd voor de Christmas shopping sprong Groot-Brittannië ook op de trein, de rest van Europa moest wel volgen. In België kwamen ze vorige winter in de eerste winkels aan. In het voorjaar volgden er meer en telkens herhaalde zich hetzelfde scenario : in een paar weken tijd waren de Uggs uitverkocht. Winkels en hun klanten wachten nu op de wintercollectie die eind augustus verwacht wordt.

Zijn er dan zo weinig fabrikanten die Uggs maken ? Ja en nee. Deckers Outdoor vroeg en kreeg eind jaren tachtig een patent, waardoor dochterbedrijf UGG Australia het enige merk is dat de term ugg mag gebruiken. Oorspronkelijke Australische producenten, waarvan sommigen al tientallen jaren soortgelijk schoeisel maakten, zijn daar uiteraard niet blij mee. Uggs zijn volgens hen zoiets als klompen in Nederland en dus niet patenteerbaar. Omdat UGG Australia recentelijk andere merken vervolgde, hebben al tientallen fabrikanten de deuren moeten sluiten. Maar het patent is er, en daardoor wint UGG Australia probleemloos proces na proces. Pas als het patent zelf vernietigd wordt, een doel dat alvast de actievoerders achter www. saveouraussieicon.com willen bereiken, zullen ook andere merken weer Uggs mogen verkopen. Maar voorlopig is er maar één echte. De gevolgen zijn er: “De vraag is hier minstens drie keer groter dan wat we kunnen leveren”, vertelt Mart Verspoor, verdeler van UGG Australia in de Benelux.

Er zijn nochtans genoeg merken die met soortgelijke modellen uitkomen deze winter, en dat in alle prijsklassen. Torf’s verkoopt een look-a-like van Dockers voor 60 euro en Brantano biedt er een aan voor 25 euro.

Een merk dat alvast goedgekeurd lijkt door de fashion police – want ook wachtlijsten – is Love From Australia. Hun sheepskin boots werden gebruikt op de catwalk voor de Wildest Dreams Collection van Matthew Williamson. Tara Knapp van het label vertelt : “Ik gebruik de term Ugg niet, omdat ik geen proces wil. En uiteindelijk profiteer ik mee van het succes dat UGG Australia gecreeerd heeft. Zij zijn trouwens geen echte concurrent, omdat ik geen klassieke modellen maak, maar in samenspraak met Franse en Italiaanse ontwerpers steeds opnieuw zoek naar een eigentijdse invulling.” Terence De Witte van Dany-May : “Het feit dat Love from Australia met een klein fabriekje en enkele ambachtelijke boerderijen uit Melbourne werkt, heeft ons gecharmeerd.”

Echte, alternatieve of neppers, Uggs zullen deze winter aanwezig zijn, of je ze nu mooi vindt of niet.

Tekst Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content