Hype of hightech : plantstamcellen

‘Een energiek zaadje vol eeuwig leven’, zo omschrijven ze bij La Mer de plantstamcel die gebruikt werd in een nieuw serum. Ook de labs van L’Oréal zijn laaiend enthousiast. Wat mogen we verwachten van deze groene ridder ?

Extreme distel

In de Franse kuststad Cherbourg staat de internationale beautypers gebogen over de Eryngium Maritimum, een kleine, lelijke paarse distel. We weten dat Crème de la Mer ver gaat om de huid van zijn klanten te plezieren, maar wat mogen we verwachten van dit onooglijke plantje met venijnig prikkende stekels ?

Er zijn in de wereld zo’n 80.000 verschillende plantensoorten waarvan er 20.000 ‘in kaart gebracht’ zijn. Per jaar worden twintig tot dertig nieuwe planten biologisch ontleed en daarvan zijn er met wat geluk twee geschikt voor de cosmetica-industrie. “Van de distel wisten we dat het een krachtig plantje is dat zelfs in extreme omstandigheden overeind blijft”, legt Loretta Miraglia, Senior Vice President of Product Development van La Mer uit. “Storm, droogte, eb, vloed, het is overal tegen bestand. En het kan zichzelf voortdurend repareren. Het staat met zijn wortels diep in het zeewater en die staan dus voortdurend onder stress. Dat zette ons aan het denken. Wat zou dit plantje kunnen betekenen voor de huid ?”

Befaamde crème

In de traditionele plantencosmetica wordt gebruik gemaakt van biochemie, de chemie van de plant zelf. De vloeistof die uit de plant gehaald wordt, het extract, is het werkzame ingrediënt. Daar worden vloeistoffen aan toegevoegd. Zoals thee een extract is van theebladeren, worden er wateroplossingen, glycerine, olie of alcohol gebruikt om tot een vloeistof of crème te komen. Max Huber, het brein achter Crème de la Mer, ging daar nog een stap verder in en liet de extracten fermenteren. Het resultaat was een krachtige bouillon die hij gebruikte in zijn befaamde crème. Ondertussen is La Mer uitgegroeid tot een uitgebreid verzorgingsgamma, met een antirimpelserum als laatste aanwinst. Voor The Regenerating Serum (30 ml : 264 euro) werden geen extracten van de Eryngium Maritimum gebruikt maar werden de stamcellen van het plantje in het lab exact nagebootst. Loretta Miraglia omschrijft de stamcel als een zeer energiek zaadje, een pure concentratie van leven. “Dit zijn de cellen die een plant doen groeien en die de mogelijkheid hebben zich in eender welk onderdeel van een plant om te toveren. Van steel tot blad tot bloem. Ze zijn verdeeld over de hele plant, van wortel tot topje, daar waar de plant nieuw leven aanmaakt. Wij halen de plantstamcellen uit de plant, kweken de cellen op in het lab en maken vervolgens grote hoeveelheden aan. Zónder de plant zelf dood te maken.”

De gecultiveerde cellen en het bijbehorende plantensap werden volgens het La Mer- recept gefermenteerd en er werd een ‘Regenerating Ferment’ van gemaakt. De plantstamcellen zouden in de huid collageen, elastine en andere ‘jeugdproteïnen’ versneld aanmaken waardoor deze er frisser en jonger uitziet. “De ontstekingsgevoeligheid van de huid ( o.a. veroorzaakt door uv-licht, slechte voeding en stress) werkt in op het immuunsysteem en verstoort de aanmaak van elastine en collageen”, legt Loretta uit. “Zo ontstaan er microlittekens, piepkleine wondjes onder de huid. Op lange termijn kan die ontsteking leiden tot diepe rimpels, hardnekkige pigmentvlekken, roodheid van de huid en verslapping. Ons nieuwe serum gaat de strijd met inflammatie aan. Al na vier tot acht weken is de conditie van de huid aanzienlijk verbeterd.”

Verjongde huid

De stamcellen van de plant hebben dezelfde functie als die van de mens. Ze onderhouden en repareren het weefsel. Menselijke huidstamcellen hebben een beperkte levensduur : naarmate we ouder worden en ons blootstellen aan de zon verminderen ze in aantal, en daarmee neemt hun vermogen om de huid te herstellen af. Het resultaat : rimpels, verslapping, kortom huidveroudering.

Al eerder werden plantaardige stamcellen ingezet om deze huidveroudering tegen te gaan. Een Zwitsers biochemisch lab nam de stamcellen van een plaatselijke appelsoort onder de loep omdat ze de eeuwige jeugd leken te hebben. Die stamcellen werden nagemaakt in het lab en het extract ervan werd o.a. gebruikt in Lancôme Absolue Precious Cells crèmes.

In de labo’s van L’Oréal onderzochten apotheker Christiane Montastier en Odille Damour van het Laboratoire des substituts Cutanés de Lyon voor het merk Helena Rubinstein de uitwerking van de stamcellen van de Criste Marine op de huid. In vitro, op een stukje levende kunsthuid, een specialiteit van L’Oréal. Men slaagde erin om het metabolisme van de plantstamcellen zo te sturen dat er een samenwerking ontstond van stimulerende werkstoffen en krachtige antioxidanten. Suikers, aminozuren, vetzuren, lipiden : al die gevarieerde moleculen die door de Criste Marine zelf geproduceerd worden, konden dankzij een vernuftig staaltje biotechnologie in een serum verwerkt worden dat de huid zichtbaar verjongt. “Anders dan een extract van planten kunnen de plantstamcellen in hun geheel fantastisch werk doen voor de huid”, zegt Odille Damour. Ook in dit geval betreft het de stamcellen van een plantje dat onder de meest extreme omstandigheden in leven weet te blijven. De Criste Marine was ooit een onderzeeplantje dat in de loop der eeuwen aan land is gekomen en zich heeft genesteld op rotsachtige kusten. Het weerstaat de kracht waarmee de golven tegen de rotsen slaan, en kan in zout bodemwater floreren. De effecten van de plantstamcellen op de huid waren indrukwekkend genoeg om ze te verwerken in het Prodigy Powercell serum (30 ml : 80 euro). Het belooft rimpels te verminderen, de stevigheid en glans van de huid te verbeteren, de klok rond te hydrateren en te werken tegen rimpels en kraaienpootjes.

Door Karen Van Ede

storm, droogte, eb, vloed… Dit plantje is overal tegen bestand en het kan zichzelf voortdurend repareren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content