Jo Blommaert Illustratie Sandra Schrevens

Man of vrouw ?? Veronica antwoordt niet altijd naar waarheid als een potentiële klant in de Amsterdamse tippelzone haar die vraag stelt. Ze gokt erop dat de man er geen punt van zal maken als hij achteraf zal vaststellen dat haar uitdagende borsten nep zijn en dat zij een hij blijkt te zijn. Nee, Veronica is geen travestiet en ook geen transseksueel. Veronica behoort tot een nieuwe hybride soort die zich transgenderisten laat noemen. Als ze eerlijk zou willen antwoorden, zou ze moeten zeggen : ?Man én vrouw.?

Er worden wel eens kinderen geboren die zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken hebben, maar deze hermafrodieten werden tot nu toe als een ongelukkige speling van het lot beschouwd, en met een chirurgische ingreep werden ze bij het ene of het andere geslacht ingedeeld. De transgenderisten komen als jongen ter wereld voorlopig zijn alleen mannelijke gevallen bekend , maar willen op latere leeftijd ook over vrouwelijke lichamelijke kenmerken beschikken, zonder echter afstand te willen doen van wat hen door de natuur werd geschonken. ?Het weghalen van mijn penis zou niet erg goed zijn voor mijn eigen seksleven?, zegt Veronica. Vroeger, voor ze in de prostitutie belandde, wou ze ook al als vrouw door het leven gaan, maar nu heeft ze haar borsten toch vooral nodig voor haar werk.

Misschien is Veronica als prostitué niet representatief voor de nieuwe mensensoort. Toch zouden er volgens De Volkskrant momenteel een paar honderd transgenderisten werkzaam zijn in de Nederlandse prostitutiewereld. ?De transgenderisten menen een gat in de markt te hebben ontdekt en cultiveren dat?, aldus De Volkskrant. En bij de bordeelgangers blijkt dit nieuwe fantasietje vreemd genoeg in de smaak te vallen. Nochtans is dat wat op de foto bij het artikel staat afgedrukt niet echt aantrekkelijk te noemen : een grof gezicht onder een langharige blonde pruik, een spannend bloesje over een opgepompte boezem, een meer dan behoorlijk gevulde slip, zwarte kousen tot boven de knie en een mislukte poging om een elegante pose aan te nemen… Nu ja, over smaken en kleuren valt niet te twisten.

Feit is dat hulpverleners alweer voor een moreel dilemma worden geplaatst. Mannen die hunkeren naar mooie borsten, willen hormonen en siliconen, en als ze die niet op doktersvoorschrift kunnen krijgen, zoeken ze naar andere wegen. Met alle risico’s vandien. Er zou in het milieu nogal geslikt en gespoten worden om toch maar aan een babyzachte huid en de o zo begeerlijke ronde vormen te geraken. Gevolg : bloedstollingen hier, leverafwijkingen daar, en overal in het lichaam rondzwervende siliconen. Volgens de Nederlandse genderdeskundige prof. Gooren beloven artsen in het buitenland de fraaiste heupen en borsten aan hun cliënten (?als het maar betaalt?), maar worden diezelfde cliënten wandelen gestuurd als er een borst op de verkeerde plaats terechtkomt.

Zelf verrichtte hij baanbrekend werk voor transseksuelen, maar met het derde geslacht weet hij niet goed raad. Vooralsnog weigert hij hen te helpen, omdat het verlangen om zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken te bezitten nergens ter wereld officieel erkend wordt. Vraag is hoe lang dat nog zal duren. Want ook vanuit vrouwelijke kant wordt er inmiddels met de geslachtsidentiteit gejongleerd, zij het vanuit een andere motivatie. Zo komt vanuit San Francisco het bericht overgewaaid dat lesbiennes er zich aan het mannelijke hormoon testosteron begeven. Niet om volledig man te worden, maar wel iets tussen beide seksen in. Wanneer aan Stafford de vraag wordt gesteld : ?Man of vrouw ??, antwoordt ze altijd : ?Ja?. Zoiets, dus.

Terwijl transgenderisten zowel het een als het ander lijken te willen, lijken deze FTM’s ( female-to-males) noch het een noch het ander te willen zijn. Wel willen ze zich verzetten tegen stereotiepe rolpatronen, en de grens tussen wat mannelijk en wat vrouwelijk is willen ze in vraag stellen, ervan uitgaand dat er tussen hemel en hel heel wat meer dan twee seksen bestaan. Het zou de dames vooral om het spelelement te doen zijn.

De spuitjes testosteron zorgen er in ieder geval voor dat deze vrouwen fysiek in omvang toenemen (van schedel tot clitoris), een ruwe huid krijgen en een baard in de keel, en breedgeschouderd worden met plattere borsten. Ze voelen zich ook sterker, hun libido neemt toe, en ze beweren nu vlugger in woede dan in tranen uit te barsten.

Als onderzoeksmateriaal voor genderstudies kunnen FTM’s en transgenderisten ongetwijfeld interessante gegevens opleveren, en voor de betrokken individuen kan het spelen met hormonen best een wonderlijke belevenis zijn. Toch roept dit geëxperimenteer veel vragen op. Gaat het hier om zeer marginale fenomenen die vanwege een gegarandeerde hoge kijk- of leesdichtheid overdreven veel aandacht krijgen in de media, zoals de tot in den treure opgevoerde transseksueel en travestiet ? Of zijn het signalen, voorbodes van diepgaande veranderingen die de mensheid te wachten staan ? Deskundigen uit de medische wereld twijfelen er in ieder geval niet aan dat ons op dit gebied onstuimige tijden te wachten staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content