Hutsepot met allerlei varken

© Katie Tomlinson

Voor Yves (51) is de klassieke hutsepot uit zijn jeugd het ideale recept op koude en grijze dagen.

voor 4 personen

1 varkenspoot, gehalveerd (eventueel ook 1 oor en 1 staart)*

1 varkenshammetje, in stukken

200 g varkensspiering in stukken

200 g gerookt spek, in stukken

1 grote varkensworst, in stukken

1 portie spareribs, in stukken

4 wortelen, in brede schijven

4 boterraapjes, in stukken

1 grote prei, in brede schijven

200 g spruitjes

2 grote, vastkokende aardappelen

Voor de bouillon

bouquet garni: 2 takjes tijm, 3 laurierbladeren, enkele stengels selder, een wortel en peterseliestengels, 1 ui, enkele draaien vers gemalen peper, grof zeezout

Vul een grote pot met water en voeg het samengebonden bouquet garni, de ui, peper en zout toe en breng aan de kook. Leg de poot (eventueel ook oor en staart) en het hammetje in de pot en laat 1,5 uur zacht pruttelen: schuim het oppervlak geregeld af.

Snijd de groenten en aardappelen in grove stukken en was grondig.

Haal alle aromaten uit de pot en voeg het overige vlees toe; laat 10 minuten verder koken. Voeg wortelen, spruitjes en rapen toe en laat nog eens 10 minuten pruttelen. Voeg als laatste de aardappelen en prei toe, laat nog eens 10 minuten garen, proef en kruid af met peper en zout naar smaak. Serveer in een soepterrine op tafel en vergeet de pot mosterd niet.

*Varkenspoot (oor en staart ook) geeft veel smaak en structuur aan de hutsepot. Als het eten ervan je niet meteen aanspreekt, zijn er tal van opties om deze toch te verwerken. Zo kan je makkelijk kroketjes maken: zorg dat alle botjes en kraakbeen zorgvuldig verwijderd zijn, hak vlees en vel heel fijn en vermeng met gehakte peterselie of kervel en een scheutje moutazijn. Maak worstjes in plasticfolie die je strak oprolt en laat opstijven in de koelkast. Na 24 uur in plakjes snijden, paneren en kort frituren. Tip: vraag aan je slager om stukken vlees te kuisen en portioneren. Dat bespaart tijd en de kans op ernstige keukenongevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content