:: Hussein Chalayan, van 17 april tot 4 september in het Groninger Museum, Museumeiland 1, 9700 ME Groningen. Dinsdag tot zondag en op feestdagen van 10 tot 17 uur, in juli en augustus ook op maandag van 13 tot 17 uur. Toegang 7 euro. Info :+31 50 366 65 55, www.groninger-museum.nl.

Wie van ver of dichtbij avant-gardemode volgt, kent wellicht zijn houten rok die in uitgeplooide vorm een tafel werd, of dat exemplaar met een landingsbaan van LED-lampjes. Allebei waren het ontwerpen van Hussein Chalayan. De Turks-Cyprioot studeerde aan Central Saint Martins in Londen en liet zich nadien opmerken met conceptuele ontwerpen en tot nadenken stemmende modeshows. Zijn vrouwen- en mannencollectie is dan ook erg geliefd in de kunstwereld. In België leerden velen de ‘moeilijke’ ontwerper pas kennen als artdirector van het magazine van het Flanders Fashion Institute. Ook daaruit bleek zijn conceptuele kijk op mode én op het leven. Chalayan begroef zijn afstudeercollectie overigens een maand lang in een tuin, om ze pas vlak voor zijn presentatie weer op te graven. Een statement over de vergankelijkheid van de mode. Nu bezorgt het Groninger Museum hem zijn eerste grote solotentoonstelling, in een scenografie van Mark Wilson. Fans wacht een daguitstap, want gespreid over twee volledige verdiepingen worden zowel ontwerpen als installaties, foto’s en video’s uit de afgelopen tien jaar getoond. Tegelijkertijd verschijnt bij NAi Uitgevers in Rotterdam ook een monografie over de ontwerper. Suzy Menkes, de modepaus van de International Herald Tribune, is een van de auteurs. (NM)

Stoffenfabrikant Alcantara toont van 18 tot 29 april creaties van modestudenten bij La Cambre in Brussel. De hogeschool werd vorig jaar uitgenodigd om deel te nemen aan een internationale wedstrijd waarvoor studenten een damescollectie voor poppen moesten ontwerpen. Véronique Mersch en Loubna El Amouri van La Cambre vingen de hoofdprijs van 3000 euro. Info : 02 648 96 19, www.lacambre.be. IIIII Het Centrum voor Ondernemerschap in de Creatieve Sectoren, CONCreaS, organiseert op 29 april een gratis workshop rond het opstellen van een strategisch ondernemingsplan voor creatieve projecten. Docent Eugeen Dieltiëns en productontwerpster Inge Van Gheel leiden de namiddag op de Antwerpse Lessius Hogeschool. Info : concreas@lessius-ho.be. IIIII Tim Oeyen, de artdirector die Weekend Knack een heel eigen stijl gaf, verlaat ons na jaren trouwe dienst. We wensen hem alle succes en zijn intussen druk op zoek naar de witte raaf die hem kan opvolgen. Kandidaten voor de job vinden alle info in de rubriek TopTalent van Knack deze week.

Samenstelling Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content