Philippe Heylen, chef van EED in Leuven en Young Chef of the Year 2019:

“Sake is al een tijdje aan een opmars bezig. Het biedt een zekere complexiteit en bepaalde smaken die je niet in de bekende dranken terugvindt, en die bovendien goed matchen met verschillende soorten gerechten.

Zo serveren wij sake onder meer als digestief, waarbij we kiezen voor rijstwijn die net als whisky gerijpt is op houten vaten. Frissere varianten, waar citrusvruchten aan werden toegevoegd, passen dan weer perfect bij desserts, zoals een sake van yuzu. In cocktails werken ze als ideale vervangers van spirits. Een bekende cocktail als een old-fashioned, wordt meteen een heel ander drankje met sake in plaats van bourbon of whisky.

De beste sake koop je niet zomaar in de supermarkt. In BelgiĆ« zijn er steeds meer invoerders die in Japan vertrouwen hebben gewonnen, waardoor we ook bij ons lekkere flessen kunnen kopen van kleinere Japanse producenten, die net als goede wijn veel smaak hebben. Wat maakt een goede sake? Dat is een moeilijke vraag, want het aanbod is zo ruim. Ik drink zelf graag een frisse sake, niet te zoet, met ietwat zure smaken. Zelf serveren we sake ook nooit warm, altijd gekoeld of op kamertemperatuur”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content