Twee artistieke Britten vulden hun Victoriaanse rijtjeswoning tot de nok met allerlei snuisterijen. Hun ogen hebben blijkbaar geen centimeter nodig om tot rust te komen. “Hoe bonter, hoe beter” vat perfect de huisstijl samen.

V iooltjes steken voorzichtig hun kopjes door het bladertapijt op de stenen brug vlak bij de lange rij karakteristiek Engelse woonhuizen. Die ene roze voordeur valt behoorlijk op tussen zijn soortgeno- ten in deze buurt. Ze hebben allemaal wel een kleurtje, maar roze springt er toch uit. Een bezoek aan het huis van ontwerpster en kunstenares Freddie Robins in Noord-Londen is een volstrekt unieke ervaring. Vrijwel alles is anders dan je van een typisch Engelse rijtjeswoning verwacht.

Geen millimeter is onbenut gebleven. De verzameling speelgoed reikt tot aan het plafond en onalledaagse kleurencombinaties vormen de achtergrond voor de imposante buit die het echtpaar in de loop der jaren heeft verzameld.

De twee hebben zichzelf en al hun bezittingen op twee verdiepingen een thuis gegeven, ingericht met kinderlijke creativiteit en veel artistiek gevoel. Speelpoppen hangen met nylondraadjes aan het plafond van de woonkamer. In de kinderkamer zweeft een opgezette eend in volle vlucht boven het bedje van hun dochter Willa.

Als kind leerde Freddie van haar peettante hoe ze moest breien. Na één keer had ze het al onder de knie. Het ging haast vanzelf en dit interieur verraadt dat het breien nooit ging vervelen. Freddie vult niet alleen haar eigen biotoop met breisels, ze stelt ze ook tentoon in een aantal galeries. Sommige van haar creaties zijn zelfs te vinden in het Londense Victoria & Albert Museum. Van een gebreide jumper met acht mouwen tot een coltrui met pijpen waar mouwen hadden moeten zitten, het is er allemaal te bewonderen.

De collectie speelgoed en snuisterijen vloeit voort uit een voorliefde en een hobby die lichtelijk uit de hand dreigen te lopen. Freddie is gek op alles wat leuk, anders en apart is. Ze vindt karaktertrekken boeiender dan het creëren van iets moois. Het verhaal achter een voorwerp betekent veel voor haar. Zo’n verhaal vind je niet altijd in iets perfects.

Ben Cooda Adams is kunstenaar en maakt meestal grote creaties van metaal. Hij richt hele ruimten in en werkt vaak met grote projecten. Hij heeft gestudeerd aan de Edinburgh School of Art. Zij heeft haar opleiding gevolgd aan de Royal College of Art in Londen en geeft daar nu ook les aan de breidesigners van morgen.

Leve de vrolijkheid

In 1992 is ze hier samen met haar echtgenoot komen wonen. Al hun spullen hadden ze toen al bij elkaar. Maar omdat iedereen hun zwak voor grappige en bijzondere spullen kent, komen er almaar weer nieuwe cadeautjes bij en wordt het onderhand een hele klus om nog ergens een vrije plek te vinden.

Het huis was oorspronkelijk één woning, maar is ooit in tweeën gedeeld, met vier kamers voor elk gezin. Elk deel heeft een woonkeuken en zitkamer op de benedenverdieping en twee slaapkamers op de bovenverdieping.

Vrolijkheid is sterk bepalend voor hun interieur en voor alles wat ze doen. Freddie stopt vrolijkheid in alles wat ze maakt en draagt daar ook bewust een boodschap mee uit. De verfijndere en meer gepolijste look waar de nieuwe en aanstormende designers zo gek op lijken te zijn ontberen het karakter dat zij in lelijke dingen ziet. Ook vindt Freddie dat er meer ruimte moet worden gemaakt voor wat vrolijkheid : “Een flinke lach is een uitstekende manier om ergens kennis mee te maken. Lachen is vaak een goede manier om met allerlei gebeurtenissen om te gaan. Zelfs minder vrolijke momenten worden draaglijker als je er met een vrolijke blik naar kijkt.”

Door Lykke Foged I Foto’s James Brittain

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content