Op de kasteelhoeve Clos St Georges vallen vooral een deugddoende huiselijkheid, een prettige ontvangst en een zuiderse sfeer op. Dat komt door de tinten van geel en aarde van Siena op de muren, en de gemoedelijke bediening. Toen de familie Leplat er in 1987 neerstreek, stond het woongedeelte, waar nu het hotel is ondergebracht, al zeventig jaar te verkommeren. Zelfs aansluitingen voor verwarming of water ontbraken. Het huis dateert van 1804, maar onderging diverse verbouwingen. De familie Sneyers d’Attenhove hield er een graanstokerij en een paardenfokkerij, en renoveerde het pand aan het begin van de 20ste eeuw. De Leplats hadden er de handen vol met de restauratie en opteerden aanvankelijk voor een vorm van hoevetoerisme, waaraan de handige kitchenettes in de kamers nog herinneren. Gekweld door wettelijke beperkingen ter zake, kozen ze uiteindelijk voor een echt hotel, al telt het maar vijf kamers.

De mooiste drie liggen op de eerste verdieping. Kamer nummer drie, Clos Vougeot, is ronduit schitterend en is dubbel zo groot als de twee andere. Eén muur werd weggehaald, maar de balken van het vakwerk bleven behouden, waardoor een zeer ruimtelijke indruk ontstaat. En de gasten die er verblijven, hebben zowel uitzicht op de binnenkoer aan de voorzijde, als op het park aan de achterkant. Zelf sliepen we op de tweede verdieping, net onder het dak, maar even gezellig.

In de ontbijtzaal heerst een doordeweekse genoeglijkheid, en de gasten kijken er uit over het indrukwekkende park met bomen. De aanpalende, ingesloten kamer oogt nog zoals honderd jaar geleden, met het bloemetjesbehang en het gesculpteerde plafond. Maar er is meer: gasten kunnen ook van de andere salons gebruik maken om ’s avonds een praatje te maken of wat te lezen. Ze genieten dan van het overweldigende kader, zowel in de biljartzaal met Venetiaanse luchter als in de groene kamer. Niet toevallig werden die ruimtes in hun volle glorie hersteld: de eigenaars hebben zich jaren met antiek bezighouden en het vak nooit helemaal verleerd. En wie van wijn houdt, kan ook in de uitgebreide kelders terecht, waar een behoorlijke stock rust en op gezette tijden degustaties worden georganiseerd.

Een tweepersoonskamer in Clos St Georges kost 2500 à 3700 fr., afhankelijk van de gekozen accommodatie. Voor het ontbijt wordt 350 fr. per persoon gerekend. ’s Avonds kan men aanschuiven aan de table d’hôte en betaalt daarvoor 1200 fr. (drie gangen) of 1400 fr. (vier gangen) per persoon. Men kan de kamers voor dezelfde prijs ook als appartement huren. Clos St Georges, Hundelingenstraat 42, 3890 Jeuk. Tel. 011-48 56 94.

PIERRE DARGE / FOTO’S : JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content