Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

House-sitting is een prettige manier om goedkoop met vakantie te gaan.

Pierre Darge

Wie onder vakantie het veranderen van omgeving én van gewoonten verstaat en daar niet te veel geld voor wil uitgeven, kan house-sitting overwegen. Heel wat gezinnen met een riante woning laten die tijdens hun vakanties niet graag onbewoond achter. Uit vrees voor diefstal, maar ook omdat de huisdieren dan moeten verhuisd worden of familieleden lastiggevallen. Of gewoon omdat de tuin snel tot een wildernis uitgroeit. Sinds vijf jaar bestaat er een prima oplossing die via Taxistop op punt werd gezet. Deze Gentse vereniging brengt twee soorten gezinnen bijeen : diegene die hun huis niet graag achterlaten en diegene die op dat huis wel even willen passen. In ruil voor hun zorgen mogen de house-sitters het huis gratis bewonen, en dat betekent in sommige gevallen ook plonzen in het zwembad of zonnen in een meer dan doordeweekse tuin. Buiten de vakantieperiodes bieden nogal wat bruggepensioneerden zich aan, maar in de zomermaanden grijpen ook veel doorsneegezinnen de kans om op die manier goedkoop met vakantie te gaan.

Uiteraard wordt van een oppasgezin verwacht dat het huis door hen wordt bewoond, zodat ongenode gasten worden afgeschrikt. Ze ontfermen zich over de planten, verzorgen de huisdieren, en bekommeren zich om de tuin al gaat het niet om een heuse job.

Kandidaat-oppasgezinnen nemen contact met Taxistop, en krijgen dan een inschrijvingsformulier toegestuurd dat ze invullen en terugsturen. Op dat formulier omschrijven ze de klussen die ze wensen op te knappen, welke periodes in aanmerking komen, de omvang van het gezin, en wat persoonlijke details (dat ze roken, graag een fiets ter beschikking hebben, enz.). Verder kunnen ze een voorkeur uitspreken voor de regio waar ze willen oppassen (niet ver van de kust, in een stedelijk gebied, op het platteland).

De andere partij vult ook een formulier in waarop zowel de woning als de klussen worden omschreven. Sommige bewoners willen bijvoorbeeld niet dat gastgezinnen huisdieren meebrengen, willen alleen niet-rokers in hun woning of geen kinderen, maar bieden anderzijds het gebruik van hun boot of hun sauna aan.

Beide partijen worden door Taxistop via lijsten samengebracht. De kandidaat-oppassers (gemiddeld zo’n 150) zoeken in de lijst van aanbiedingen (gemiddeld zo’n 100) naar een woning die hen bevalt, of worden opgebeld door wie zijn woning wil achterlaten. Vindt de oppasser bij een eerste ronde niet meteen een geschikt huis, dan kan hij later in een tweede, derde of zelfs vierde lijst opnieuw zoeken. Hebben beide partijen elkaar gevonden voor een afspraak, dan wordt Taxistop verwittigd, die dan meteen de nodige verzekeringen afsluit.

Om in aanmerking te komen voor house-sitting moeten de kandidaat-oppassers lid zijn van Taxistop (450 fr. per jaar), of dat worden gelijktijdig met de inschrijving. Daarnaast betalen ze een oppas-inschrijvingsbedrag van 1800 fr. per jaar voor verzekering en bijstand. De gezinnen die oppas zoeken, moeten ook lid zijn van Taxistop, en betalen daarnaast 1900 fr. oppas-inschrijvingskosten per jaar voor een vakantie zonder zorgen. Verlangen ze dat Taxistop zelf op zoek gaat naar house-sitters, dan wordt daarvoor 1000 fr. extra per oppasperiode aangerekend.

De oppasformule is niet nieuw en wordt al jaren door duizenden gezinnen toegepast. Het succes is onder meer te danken aan de verzekering die wordt afgesloten voor schade aan het huis of aan de inboedel. De ABB-verzekering dekt elke schade toegebracht onder de verantwoordelijkheid van de oppasser met een geïndexeerde vrijstelling van 5000 fr. en tot een maximum geïndexeerd bedrag van zeven miljoen frank. Voor brandschade geldt de normale brandverzekering van de eigenaar of huurder. Tegelijkertijd kan men ook nog gebruikmaken van de bijstandscentrale van ABB-verzekeringen, die zeven dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar is voor vragen die dringend een antwoord behoeven.

Info : Taxistop Vlaanderen, Onderbergen 51, 9000 Gent, tel. (09) 223.23.10, fax : (09) 224.31.44.

Partner Content