HUIDBIOMETRIE
Maakt botox nu zo’n verschil ? En heeft de antirimpelcrème echt geholpen ? Met biometrische apparatuur kan de huidarts u het antwoord geven. De nieuwste technologie in het kabinet van de dermatoloog draagt bij tot een accurate diagnose en een objectieve evaluatie van de behandeling.
Biometrie is een technologie waarbij unieke lichaamskenmerken worden waargenomen, gemeten en vastgelegd. De bekendste toepassingen ervan zijn identificatiemethodes op basis van een vingerafdruk of de irisscan van het oog. Huidbiometrie lag tot voor kort enkel binnen het bereik van grote laboratoria, maar heeft nu ook haar intrede gedaan in de dermatologische praktijk. Met een digitale camera wordt de microstructuur van de huid vastgelegd, inclusief driedimensionale beelden en cijfermateriaal. De arts kan vervolgens samen met de patiënt het gedetailleerde huidprofiel op een computerscherm bekijken. Tijdens en na een dermatologische behandeling worden opnieuw opnamen gemaakt die vergeleken worden met de oorspronkelijke afbeeldingen. Al deze gegevens komen terecht in het medische dossier van de patiënt.
Biometrie kan op diverse terreinen van de dermatologie haar nut bewijzen, niet het minst bij de bestrijding van ouderdomsverschijnselen, zoals rimpels. Zelfs de kleinste groefjes worden getraceerd en meedogenloos weergegeven. Voor de niet meer zo piepjonge patiënt zijn de beelden niet meteen opbeurend, maar ze vormen wél een betrouwbare basis om later de resultaten van fillers, botox, antirimpelcrèmes en andere verjongingstechnieken te evalueren.
Wanneer er sprake is van pigmentvlekken wordt een foto met uv-belichting gemaakt. Zo krijgt de arts een duidelijk beeld van de contouren, de grootte en de kleur van de vlekken. De afbeeldingen maken het mogelijk verdachte geboortevlekken nauwkeurig op te volgen. Ook kan worden nagegaan of laserbehandelingen (om de donkere kleur te verminderen) het gewenste effect hebben bereikt.
Verder kunnen de hydratatie van het oppervlak, de pH-waarde en de temperatuur van de huid gemeten worden. Die gegevens zijn belangrijk om te bepalen of het natuurlijke beschermlaagje op de huid naar behoren functioneert. Als dit niet het geval is, kan de arts hydraterende producten voorschrijven die achteraf op hun beurt zullen worden beoordeeld. Detailbeelden van de talgproductie zijn dan weer een waardemeter van acnebehandelingen en van cosmetica die de talgaanmaak beïnvloeden. Verder kunnen vaatafwijkingen zoals couperose, én hun behandeling, gekwantificeerd worden.
De techniek wordt ook toegepast bij haarproblemen. Die zijn soms moeilijk in te schatten omdat de persoonlijke perceptie van de patiënt hier een grote rol speelt. Dankzij biometrische apparatuur zijn discussies bij voorbaat uitgesloten. Niet alleen het verloop van haarverlies, maar ook de efficiëntie van haargroeimiddelen, haarverdikkers en ontharingstechnieken kunnen computergewijs opgevolgd worden.
Het is duidelijk dat deze technologie een kwantumsprong betekent in de beeldvorming van de huid. Objectieve metingen vormen niet alleen een kostbare aanvulling op het ervaren klinisch oog van de dermatoloog, ze dragen ook bij tot een accurate diagnose en een tijdige bijsturing van de behandeling. De – terecht – veeleisende patiënt kan zich met zijn eigen ogen vergewissen van het effect van deze behandeling.
De techniek ontwikkelt zich overigens in een hoog tempo. Niet alleen wordt de apparatuur gevoeliger, ook het aantal biometrische toepassingen zal zeker toenemen.
Anne Roggen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier