In Venice Beach, Californië, combineert architect David Hertz de traditionele houtbouw met een trendy betonlook.

Het zonnige Californië roept meteen associaties op met spontaniteit, vrijheidsdrang en experimenten, kortom met joy for life. Dat vertaalt zich de afgelopen jaren in avant-garde architectuur, gevoel voor modern design en internationale interieurs. Veel van die huizen kregen een plaatsje in het fameuze boek California Interiors van Taschen. Eén werd vergeten : het huis van David Hertz en Stacy Fong in Los Angeles. Het ligt net achter het zonnige strand van Venice Beach, alle kenmerken van de California-architectuur komen er samen. David Hertz leidt ons rond en vertelt urenlang enthousiast het verhaal over de laatste verbouwingen, de bouw van een nieuw paviljoen met gastenverblijf, home office, entertainment room, muziekstudio en de nieuwe slaapkamers voor zijn drie kinderen. Tot hij plots verdwijnt en Stacy, zijn vrouw, de honneurs van hem overneemt.

Venice Beach klinkt velen van ons niet onbekend in de oren, vooral van zijn beachlife. Weinigen weten echter dat de naam ‘Venice’ uit de eerste helft van de twintigste eeuw stamt, toen projectontwikkelaar Abbot Kinney deze kustplaats vormgaf naar Venetiaans voorbeeld. Niet alleen kreeg de plek een netwerk van kanalen zoals in het Italiaanse voorbeeld, compleet met zwarte gondels, ook de bouwstijlen van de woningen en villa’s waren geïnspireerd op het San Marcoplein. Daarmee werd Venice Beach America’s no 1. amusement resort en kreeg het de humoristische naam Coney Island van de Pacific mee. Het vertier is gebleven, maar de nep-Italiaanse bouwstijlen verdwenen en werden vervangen door hedendaagse Amerikaanse architectuur. Maar de vormgeving van de huizen en de villa’s blijft refereren aan het zonnige outdoorleven waar Venice Beach en Santa Monica om bekendstaan.

Net achter Ocean Avenue bouwden architect David Hertz en zijn vrouw Stacy Fong hun huis. Gezinsuitbreiding en de dringende behoefte aan kantoorruimte dwongen hen tot verbouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hun perceel was al volledig volgebouwd. Het toeval hielp een handje toen de kavel naast hen, waarop een klein oud huisje stond, te koop werd aangeboden. Precies voldoende voor de uitbreiding die ze in gedachten hadden.

De verbouwing respecteert de basis die David destijds bedacht voor zijn woning, met op de begane grond twee afzonderlijke volumen : een woongedeelte van tien bij acht meter met daarachter een apart berginggedeelte van acht bij vijf, daarin zijn ook de garages ondergebracht. Dat was een van de lokale bouweisen.

Op de verdieping verbindt een loopbrug de twee volumen met elkaar, zodat de slaapvertrekken in direct contact staan. Juist die toepassing van losse blokken en loopbruggen hanteerde hij opnieuw. David Hertz : “Stacy en ik hadden behoefte aan extra ruimte. Onze kinderen Collin, Sophie en Max groeiden uit hun slaapkamers. Door onze drukke werkzaamheden op het architectenbureau Syndesis wilden we een extra en rustig kantoor. En we droomden van een gastenverblijf voor onze vrienden. We hebben toen besloten om naast de bestaande blokken twee extra volumen te plaatsen : weer één van acht bij vijf en één van tien bij acht, en opnieuw met open tussenruimte. Daardoor wordt het zwembad door een U-vorm omsloten, terwijl je toch een zekere openheid en transparantie naar de belendende percelen behoudt. Op de verdieping kwam nog de loopbrug.”

Twee loopbruggen verbinden op de verdieping de slaapverdieping van David en Stacy met die van de kinderen. En tussen het optrekje van de kinderen en het kantoor is eveneens zo’n constructie geplaatst. Qua architectuur en detaillering is in de verbouwing dezelfde ’taal’ gebruikt.

In dit huis wordt het traditionele houtwerk gecombineerd met Syndecrete, een innovatief, lichtgewicht beton dat de gevels van de twee huizen een stoer en degelijk uiterlijk geeft. Het product is een uitvinding van David Hertz zelf. Sinds kort brengt hij het ook als producent op de markt. Zeker in de regio van Los Angeles met al zijn aardbevingen, is dit product ideaal om aan het verplichte houtskeletbouw een hedendaagse betonlook te geven. Syndecrete is al vele malen bekroond met designprijzen en nam ook deel aan tentoonstellingen zoals MutantMaterials in Contemporary Design in het MoMA te New York.

De inrichting van het huis ademt een oosterse sfeer en is geïnspireerd door de Balinese architectuur. Niet verwonderlijk, gezien daar de roots liggen van Stacy. Hertz : “De keuze was snel gemaakt. De manier waarop in die cultuur binnen- en buitenruimten heel natuurlijk in elkaar overvloeien, past perfect bij het zonnige karakter van Californië. Daardoor konden we ook veel schuifpuien en -ramen toepassen. Voor het interieur heeft Stacy het merendeel van het werk overgenomen.” – “Zoals ze hier in Amerika vaak zeggen : Behind every great architect stands a woman, rolling her eyes”, grapt Stacy. En met een kwinkslag vervolgt ze : “Mijn aandeel wordt vaak ondergewaardeerd. David kan soms elementen bedenken die er als architectuur geweldig uitzien, maar in het dagelijkse gebruik niet echt praktisch zijn.”

Haar inbreng is vooral zichtbaar bij het gebruik van donker mahonie en ipe, twee tropische houtsoorten ; het gebruik van bamboe en stepstones in de tuin. Zij vertaalde ook de betontrap in de bestaande woning naar een oosterse trapkast.

Door de bijzondere architectuur wordt het interieur op een natuurlijke wijze naar buiten getrokken. De daken hebben een oversteek. Muren en plateaus krijgen buiten een ‘vervolg’ en de grote glaspuien vervagen de scheiding tussen binnen en buiten. Als we hem daarover nog iets willen vragen, blijkt David te zijn vertrokken : als fervent surfer kan hij de lokroep van de zee niet weerstaan. Stacy lacht onze verbazing weg : “Ik ben nu een aantal jaren met hem getrouwd, maar voor surfen zet hij alles opzij.” Ook onze mededeling dat we toch echt een afspraak hadden gemaakt voor een familieportret wimpelt ze af : “Ik durf er veel op te verwedden, op zijn surfplank vergeet hij niet alleen de tijd, maar ook zijn afspraken.” Ook Collin is onvindbaar : hij speelt liever golf. Een aardje naar zijn vaartje.

Marc Heldens

Syndecrete, het innovatieve beton van David Hertz, geeft de woning met houtskelet een stoer en hedendaags uiterlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content