Hotpants en hawaïshirts

RUTH GOOSSENS

De vakantie lonkt, zalig lome dagen waarin niets moet. De stapel met boeken ligt al klaar. Met dank aan de boekentips op pagina 26. Verder volstaan zonnecrème, wat zomeroutfits en een badpak, alles met zorg uitgekozen, want ook bij zomerse temperaturen kun je het maar beter stijlvol houden.

Dat niet iedereen daar wakker van ligt, valt op als het kwik richting de dertig graden schiet. Wie even rondkijkt op terrassen en in winkelstraten kan ze bij bosjes spotten: slobberende singlets, geruite shorts in combinatie met eveneens geruite hemden, onflatterende hotpants en ultrakorte topjes die veel te weinig aan de verbeelding overlaten.

Het is opvallend hoe bij warm weer het stijlkompas weleens tilt slaat. Daar zijn een aantal zinnige redenen voor te bedenken: met luchtige stoffen kun je veel minder verhullen en sobere winterkleuren maken plaats voor vaak kleurrijke varianten die moeilijker combineren. Ook het onderscheid tussen vrijetijds- en stadskledij vervaagde de afgelopen decennia: teenslippers kregen een luxueuze make-over, het hawaïshirt kwam op de catwalk terecht en de athleisure-trend om overal en altijd in sportkleding rond te lopen is alomtegenwoordig.

Vooral mannen zijn in het nadeel bij zomerse temperaturen. Als vrouw trek je gemakkelijk een rok, short of jurk aan, maar voor de man zijn de alternatieven beperkt. Zelfs over de korte broek bestaat nog heel wat schroom. Oorspronkelijk was ze alleen bestemd voor jonge jongens, maar vandaag heeft bijna elke volwassen man er wel eentje in de kast. Elk jaar laait de discussie weer op of het ook kan op het werk. De Nederlandse stijlgoeroe en hoofdredacteur van Esquire, Arno Kantelberg, geeft daarover volgende handige tip: “In een professionele omgeving ben je sowieso beter voorzichtig. Het heeft toch altijd iets nonchalant, iets laid back-achtigs. Ga nooit in korte broek naar kantoor als het daar van oudsher een formele bedoening is.” Hetzelfde geldt voor sandalen, ooit het symbool van de anti-establishmentgeneratie. In de vrijetijdsgarderobe zijn ze voor jong en oud ondertussen gemeengoed. Al blijft het in combinatie met sokken wel een fashion faux pas. Of kan het binnenkort toch, nu er steeds meer jongeren gespot worden met witte sokken in badslippers?

Toegegeven, het is er met de vele – soms vreemde – trends niet gemakkelijker op geworden alle do’s-and-don’ts te kennen. Maar zelfs wie totaal niet in mode geïnteresseerd is, loopt er toch maar beter niet bij als een strandjutter. Want hoe anderen je zien, is in eerste instantie gebaseerd op uiterlijke kenmerken, vertelt de Duitse onderzoekster Jana Uher in het interview op pagina 30. En je kleding speelt een belangrijke rol bij de eerste indruk. Het bepaalt mee of iemand je serieus neemt, al dan niet leuk vindt, vertrouwt of wantrouwt. Zelfs wie er prat op gaat gewoon zichzelf te zijn, wars van mode of trends, is daarom maar beter de beste versie van zichzelf. Het kan dus zeker geen kwaad twee keer na te denken over wat je ’s morgens aantrekt.

ruth.goossens@knack.be

Vanaf volgende week gaat Knack Weekend in zomermodus. Voor het lifestylenieuws en onze reeks ontroerende zomerverhalen moet je achteraan in Knack zijn. Op 16 augustus zijn we weer helemaal terug.

RUTH GOOSSENS

Zelfs wie totaal niet in mode geïnteresseerd is, loopt er in de zomer beter niet bij als een strandjutter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content