Leen Creve Interieur- en designjournalist 

Info : www.ithemba.fr. Happening project Ithemba op 11 november. Vanaf 12 november zijn de gloeilampen voor 25 euro te koop bij Donum, Havermarkt 31, Hasselt, 011 22 83 36, www.donum.be.

Twee jaar geleden werd in Frankrijk het startschot gegeven voor de actie La mode dessine l’espoir : meer dan dertig hoofdzakelijk Franse modeontwerpers als Agnès b. , Christian Lacroix, Vivienne Westwood en Jean-Charles de Castelbajac tekenden een gloeilamp. Hun ontwerpen worden door seropositieve vrouwen uit Zuid-Afrikaanse townships bij Kaapstad in serie geproduceerd met parels, verf en siliconen. De originele tekeningen en de prototypes werden door organisator Ithemba per opbod verkocht, en per verkochte lamp gaat nog eens vijf euro rechtstreeks naar Dessine l’espoir.

Vorig najaar werd een tweede lichting ontwerpers aan het project toegevoegd. John Galliano, Phillipe Starck, Calvin Klein en Lolita Lem- picka bijvoorbeeld. Voorlopig levert het project mooie resultaten op : meer dan 30 vrouwen hebben een vaste baan gevonden in de productie en niet minder dan 30.000 lampen gingen hun atelier uit. Van de opbrengst hebben al 2000 mensen in Swaziland en Zuid-Afrika medische en psychologische ondersteuning gekregen. Dit jaar zullen twee Belgische ontwerpers hun duit in het zakje doen : hoedenmaker Elvis Pompilio en modeontwerper Jean-Paul Knott. Reden temeer, vonden Jos Peeters en Noella Vangeel van de interieur- en lifestylewinkel Donum in Hasselt, om de Belgen eindelijk uitgebreid kennis te laten maken met deze gloeilampen.

Wat sprak u aan in dit project ?

Jos Peeters : Als je over Zuid-Afrika spreekt, raak je mijn gevoelige snaar. Mijn vrouw en ik zijn er al een aantal keer op vakantie geweest, en we zijn erg geboeid door het land, maar ook door zijn problematiek. In zo’n township wonen een miljoen mensen die allemaal niets hebben. Je ziet ongelooflijke contrasten in Kaapstad : je hebt de allerrijksten, met de chicste villa’s, en daarnaast lopen dan armen die al blij zijn als ze die avond eten kunnen kopen. En toch is het heel typerend dat al die mensen daar samenleven, zonder dat dat op dit moment echt grote problemen oplevert. Het is een land met heel veel potentieel : zowel natuurlijke als menselijke bronnen. Al is het maar een klein beetje, we kunnen wel iets doen om te helpen : door die vrouwen werk te geven, maar ook door een deel van de verkoopprijs van de gloeilamp door te storten naar andere projecten in ziekenhuizen, scholen of opvangcentra.

Zijn uw klanten, die soms erg veel geld neertellen voor een meubel, gevoelig voor dit soort acties ?

Dat denk ik wel, ja. Dit is misschien een prikkel. We gaan natuurlijk de wereld niet verbeteren met deze actie, maar we kunnen wel een soort van bewustwording creëren. Ik vind dat je als woonwinkel daar wel een taak in kunt hebben.

Wat gebeurt hier op 11 november ?

We zullen een installatie maken met die verschillende gloeilampen. Die zal blijven staan tot na Kerstmis. Zodat iedereen die in die drukke periode langskomt ze kan zien en kopen. Of er misschien gewoon even over nadenken.

En daarna ?

Er zijn verscheidene opties. We kunnen de lampen blijven aanbieden. Het project Ithemba gaat trouwens verder dan alleen gloeilampen : er zijn ook kussens, T-shirts of handtassen. Misschien doen we daar wel mee voort.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content