Dit is het laatste nummer van 2007. Volgende week gaan we er even tussenuit, om dan op 2 januari fris en uitgerust terug te zijn. We sluiten het jaar echter niet af zonder een bijzondere Weekend Knack, een goede traditie gooi je immers niet zomaar overboord. Na thema’s als troost, eenvoud en familie, draait ons eindejaarsnummer dit keer helemaal rond engagement.

Begin december pakte de Wall Street Journal Europe uit met een groots opgezette studie rond angstgevoelens in zestien Europese landen, waaronder België, en verder in de VS, Rusland, India en Turkije. Grote conclusie was dat, hoewel de levensstandaard van veel Europeanen nooit hoger is geweest, er een groot pessimisme heerst over de toekomst. De angst voor oorlog, terrorisme, economische onzekerheid en de opwarming van de aarde heeft daar veel mee te maken.

Onze collega’s van Knack riepen vorige week de armoedebestrijders uit tot Mensen van het Jaar en ze pakten uit met ontstellende cijfers : het rijke land België telt 1,5 miljoen armen.

Verontrustende cijfers in een verwarrende tijd. Toch gaan we het jaar uit met een positieve boodschap. Met de hoop dat het anders kan, dat er iets beweegt, dat er lichtpunten zijn. We brengen een dwarsdoorsnede van geëngageerd Vlaanderen. Ze zijn immers met veel, degenen die zich engageren voor elkaar, voor de zwaksten in de maatschappij, voor het milieu. Degenen die in hun job (zie daarvoor de interviews met Peter Piot op pagina 42 en Rudi Vranckx op pagina 90) of als vrijwilliger er alles aan doen om van de wereld of hun directe omgeving een betere plek te maken. Dit nummer is geen wollige goednieuwsshow, maar een journalistieke balans van ‘het goede doen’ in een reeks portretten, reportages en interviews.

Engagement is dezer dagen terug bon ton. Denk aan het Glazen Huis van Studio Brussel in Leuven (in onze portrettenmozaïek op pagina 35 vertelt Christophe Lambrecht over de actie Music for Life) en aan al de beroemdheden die zich engageren voor het goede doel (“Tien markante gevers”, pagina 80). Maar ook los van mediagenieke acties, is engagement springlevend, zoals Guinevere Claeys vaststelt in “Waarom helpen hip is” (pagina 50). Ze praat met filosoof Toon Vandevelde en psycholoog Eddy Van Tilt die op een interessante manier het begrip engagement kaderen. Eddy Van Tilt omschrijft engagement en vrijwilligerswerk als de hedendaagse antwoorden op de menselijke behoefte aan zingeving.

Onze journalisten gingen eveneens op het terrein kijken. Zo werkte Leen Creve in het dierenasiel in Antwerpen (pagina 82), liep Wim Denolf mee door Brussel met straathoekwerkers (pagina 98), stond Linda Asselbergs een dag tussen de kerstpotten van het Leger des Heils (pagina 70) en volgde Guinevere Claeys de werking van vzw De Tinten, een opvangcentrum voor asielzoekers in Gent (pagina 36). Vanuit Kinshasa bericht Jean-Pierre Gabriel over ontwikkelingshulp op menselijke schaal (“Op de vleugels van de eend”, pagina 120) en Marc Goldchstein bezocht projecten van Vredeseilanden in Togo (“Op een solidair eiland”, pagina 104). Het zijn beklijvende reportages geworden die ook de makers niet onberoerd lieten.

TESSA VERMEIREN BLIJFT BLOGGEN !

Op www.weekend.be

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content