Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

:: Reacties : tessa.vermeiren@knack.be

:: www.weekend.be

Op de site van Weekend Knack ontdekt u wat u op tafel kunt zetten, waar u uw vakantie kunt doorbrengen, wat u in uw kleerkast moet hebben, hoe u uw huis renoveert…

En u kunt er ook uw mening kwijt.

Afgelopen weekend was ik te gast bij Jacques en Richard. Ze zijn niet meer zo jong en vastbesloten om samen oud te worden. Ze gaan zorgvuldig en liefdevol met elkaar om en in huis ontvangen ze graag mensen om die te laten delen in de gastvrije en verfijnde sfeer die ze er hebben gecreëerd. Ze leidden tot voor kort een druk bestaan in Antwerpen, maar besloten hun zaak op te geven en van hun buitenhuis in de Provence een gastenverblijf te maken. Jacques en Richard zijn een mooi uithangbord voor wat liefde met mensen kan doen, voor wat liefde mensen kan geven, tot wat liefde mensen in staat stelt. Jacques is een gelovig man.

Misschien moet ik Mieke Van Hecke, de nieuwe baas van het katholiek onderwijs, wel eens een weekendje bij hen cadeau doen. Dan zal ze misschien minder lichtvaardige uitspraken doen dan vorige week in Nachtwacht. Of haar eens een zondag op bezoek laten gaan bij mijn buurvrouwen Chris en Caroline of bij mijn vriendinnen Danni en Diane. Toevallig zitten bij die twee laatste koppels twee vrouwen die de beste jaren van hun leven hebben gegeven aan lagereschoolkinderen, weliswaar niet in het katholieke net. Ik weet heel zeker dat die kinderen daar zeer wel zijn bij gevaren.

Hoe ziek zijn geesten als ze nog maar veronderstellen dat een leraar, een lerares of een schooldirecteur een slechte invloed op kinderen kunnen hebben als ze holebi zijn, al dan niet getrouwd, en daar ronduit voor uitkomen ? De deugd van de christelijke hypocrisie wordt nog altijd ijverig beoefend. Ik kan me immers niet voorstellen dat mevrouw Van Hecke, die over het algemeen bekend staat als een joviale open vrouw, in haar privé kennissenkring geen holebi’s heeft. Of dat ze hen uit haar omgeving weert, of hun verzoekt in haar huis hun geaardheid te verbergen. Als baas van de Guimardstraat meent ze wel zo te moeten optreden tegenover haar werknemers en de onzinnige regels van Rome te moeten onderschrijven.

Hoe onwetend kunnen mensen zijn in deze goed geïnformeerde tijden als ze de emancipatie van holebi’s en het homohuwelijk nog durven te bestempelen als een ‘promotie’ voor een andere geaardheid ? Hoe diep zit de angst om ‘bekeerd’ te worden door een homo of een lesbische vrouw ? Duidelijk is ‘anders’ zijn voor hen nog altijd ‘minder’, ‘ziek’ of ‘pervers’ zijn. Holebi’s mogen wel lesgeven als ze zich maar niet afficheren en zich vooral niet inschakelen in het ‘normale’ leven door ook nog te willen trouwen. Ze moeten zich vooral goed bewust blijven van hun status van uitzondering, van tweederangsburger.

Je mag best een katholieke homo zijn, maar dan moet je kuis leven. Even kuis allicht als al die priesters die op een hypocriete manier het celibaat beoefenen ? Niets mag, maar het gebeurt wel achter gesloten luiken en we zwijgen erover. Alles wat het licht niet ziet, bestaat niet. De kloof tussen het officiële discours van de kerk en de dagelijkse praktijk van de gelovigen wordt steeds groter.

Wat mevrouw Van Hecke en haar kerkelijke bazen vergeten, is dat er een antidiscriminatiewet bestaat in dit land. En dat het homohuwelijk wettelijk is geregeld ondertussen. Zo’n driehonderd holebiparen zijn de afgelopen maanden getrouwd. In naam van welke gedachte mag de secretaris-generaal van het grootste Belgische onderwijsnet de wet aan haar laars lappen ? Niet letterlijk natuurlijk. Men zal immers wel voorzichtig genoeg zijn en zich niet laten pakken. Sluwheid is een kenmerk van de ware hypocrisie. Je vindt immers altijd wel een stok om een hond te slaan. Als een doorsnee werkgever of een politieke partij veroordeeld kunnen worden wegens het discrimineren op basis van ras of geslacht, dan is het nu zaak om ook bij deze zeer grote christelijke werkgever bijzonder waakzaam te blijven. Zeker ligt daar een taak voor ouders en leerlingen die mondig en alert zijn.

TESSA VERMEIREN

Partner Content