1. POPSTER

Lenny Kravitz versierde een aantal stoelen van Philippe Starck voor Kartell. Misschien concentreert de man zich beter op zijn filmcarrière.

2. VEELBELOVENDE NIEUWE BEDRIJVEN

Er werden zoals gewoonlijk enkele nieuwe bedrijven boven de doopvont gehouden in Milaan. Twee staken er met kop en schouders bovenuit.

La Chance, opgericht door twee jonge Franse entrepreneurs, werkt met jonge, min of meer bekende designers uit de hele wereld (onder wie Pierre Favresse, Luca Nichetto en Noé Duchaufour Lawrance).

www.lachance.fr

Discipline is de nieuwe onderneming van Renato Preti, een van de stichters van Skitsch. Discipline trekt de kaart van natuurlijke materialen en nieuwe distributiekanalen (de on- lineboetiek wordt deze lente gelanceerd). Bij de eerste lichting designers : Max Lamb, Marc Sadler, Luca Nichetto en Philippe Nigro. Maar ook gevestigde namen als Claesson Koivisto Rune en Mario Bellini.

www.discipline.eu

3. BELGEN

Architect Vincent Van Duysen brengt twee klassieke leunstoelen : de kubistische Theo bij B&B Italia en de retro Oskar bij Poliform.

Stefan Schöning brengt een gedecoreerd bijzettafeltje bij Skitsch, een gebogen glazen exemplaar bij Fiam en een stoel bij Indera.

Sylvain Willenz heeft het stalen tafeltje Candy bij Cappellini, een krukje bij Karimoku en de nieuwe versie van de Print lamp bij Established&Sons.

4. JEAN NOUVELS

De designsector heeft minder geduld dan vroeger voor celebritydesigners. Maar een gelauwerd architect wordt toch nog altijd geapprecieerd.

De Zweedse vloerbedekkingsspecialist Bolon plaatste drie levensgrote beelden van Jean Nouvel in zijn stand op de meubelbeurs (de échte Nouvel zat intussen te telefoneren op een tuinfauteuil van zijn ontwerp, in de stand van fabrikant Emu).

5. VERJAARDAGEN

Edra en Nanimarquina worden 25. BD Barcelona is veertig en Flos vijftig. Moroso viert zijn zestigste verjaardag (rimpelloos) en Poltrona Frau doet nog beter. Dat bedrijf blaast later dit jaar honderd kaarsjes uit.

5 ONGEWONE MATERIALEN

Als je mensenhaar mengt met glycerine en natriumsulfaat, dan smelt het in een soort bioplastic. Thomas Vailly maakt er op de expo The Machine van Z33 uit Hasselt kopjes mee.

Het textiel waarvan loopschoenen zijn gemaakt, gebruikte Stefan Schöning als zitting en leuning voor Lazy Sunday, de leunstoel van het Belgische Indera.

Dedon staat bekend voor haar geweven kunststof, maar lanceert nu een nieuwe draad die gerecycleerde bamboestukjes in zich heeft. Die werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse Stephen Burks.

Meer dan 75 % van de Hempstoel van Werner Aisslinger voor Moroso is hennep die in een mal wordt geperst.

Emeco, dat vooral stoelen van gerecycleerd aluminium en gerecycleerde colaflesjes maakt, gebruikt voor het eerst een mengsel van polypropyleenrestjes en hout, de Broom van Philippe Starck.

6 PALAZZI

Er werden nooit zoveel opulente palazzi opengesteld voor tentoonstellingen en presentaties als in 2012. Fabrica, de designacademie van Benetton, palmde Villa Necchi Campiglio in (bekend van de film Io sono l’amore met Tilda Swinton), voor een geslaagde designdialoog met de deco-architectuur van dat gebouw. Nendo nodigde uit in de verbluffende balzaal van het Palazzo Visconti. Fransman Vincent Darré presenteerde een collectie wandbekleding, tapijten en meubilair in het Palazzo Durini, grotendeels een bouwwerf. Palazzo Clerici, gebouwd in 1745, diende als het somptueuze decor voor een tentoonstelling over de toekomst van het designtijdschrift Domus, en Roberto Cavalli streek neer in Palazzo Crespi, een privéwoning. De tuin van het Palazzo Versace diende als het uitstalraam voor de meubelcollectie van dat merk.

100 STOELEN

Marni liet honderd stoelen maken door ex-gevangenen uit Colombia, in staaldraad en gekleurd plastic. Ze werden ter plekke verkocht, tegen redelijke prijzen. Voor één keer een geslaagde interventie van een modemerk tijdens de designweek.

230 PROJECTEN

Het Japanse collectief Nendo, geleid door designer Oki Sato, drukt al enkele jaren zijn stempel op de designweek. Maar dit keer trad Nendo enthousiast in de voetsporen van Philippe Starck, Marcel Wanders of Patricia Urquiola : de designer was alomtegenwoordig in Milaan. Vijf eigen tentoonstellingen (waaronder eentje volledig gewijd aan een nieuwe badkamer voor Bisazza Bagno en een ander aan glaswerk voor het Tsjechische Lasvit), plus samenwerkingen met minstens een dozijn fabrikanten en galeries. Een prestatie. “We werken aan 230 projecten”, verklapte Sato. “Een aantal daarvan zullen we in oktober komen presenteren op Interieur in Kortrijk.” Ons favoriet Nendomoment in Milaan : een geheel in zwart uitgevoerde, slimme meubelcollectie voor K %, een nieuw bedrijf uit Singapore.

www.kpercent.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content