Op het Salon International de la Haute Horlogerie in Genève heerste veel optimisme over de verkoop, maar kenners speurden er vooral naar originele nieuwigheden. We zagen er nostalgisch getinte heruitgaven, nieuwe materialen en ultraplatte uitdagingen. En kozen voor zestien uitschieters.

1. A. Lange & Söhne bracht voor de vierde keer een reeks pour la mérite uit, een voorbeeld van het kunnen van de Saksische manufactuur. Dit keer werd gekozen voor een horloge met tourbillon waarvan de vorm werd geïnspireerd door een régulateur die meer dan twee eeuwen geleden door Johann Heinrich Seyffert in een zakhorloge werd gerealiseerd. Enkel in goud of platina en vanaf 145.000 euro, maar misschien wel het allermooiste van wat we in Genève te zien kregen.

2. De Millenary 4101 van Audemars Piguet volgt de lijn van de reeks die enkele jaren geleden werd voorgesteld : in een ovale kast werden de wijzerplaten voor uren en minuten en de secondewijzer gescheiden, terwijl een groot deel van de mechaniek ook aan de voorzijde zichtbaar is. Een versie van een répétition minute werd uit titanium gemaakt en kreeg een loopreserve van 165 uur mee.

3. Baume & Mercier knoopt aan bij de ontspannen sfeer van vakantie en zorgeloosheid in zijn Capeland-reeks. Die combineert de gebogen vorm van de kast met een elegante verwijzing naar een model uit 1948. De chronograaf flyback in staal oogt tijdloos en werd voorzien van een mechaniek van La Joux-Perret in modellen die betaalbaar blijven en toch fris en degelijk ogen.

4. Bij Cartier is het zoeken in het bos van nieuwigheden, maar de Astrorégulateur met zijn revolutionaire techniek springt er beslist uit. Om de invloeden van de zwaartekracht op de chronometrie te neutraliseren werden zowel de oscillator als van de secondewijzer (op een microrotor aan de voorzijde van de wijzerplaat gemonteerd) gewijzigd. De kast is in niobium en titanium. Beperkt tot 50 stuks à 250.000 euro.

5. Greubel & Forsey produceren zo’n honderd stuks per jaar, maar die zijn dan ook ronduit uitzonderlijk. Hun IP2 in titanium kreeg twee dubbele tourbillons mee die voluit zichtbaar zijn aan voor- en achterzijde en het uitzicht domineren, en vier coaxiaal gemonteerde veren die voor een loopreserve van 120 uur zorgen. Reken op 730.000 euro voor dit uitzonderlijk staaltje van haute horlogerie.

6. Girard-Perregaux toonde een voorbeeld van elegante soberheid met de Collection 1966, een wat nostalgisch geheel met de secondewijzer onderaan. De wijzerplaat uit email grand feu is voorzien van blauwe stalen wijzers. Een prachtstuk met automatisch gangwerk en een diameter van 40 mm, dat enkel in roze of grijs goud wordt gemaakt.

7. IWC zette de Portofino-reeks in de kijker. De versie die met de hand wordt opgewonden, heeft een looptijd van acht dagen, een datumvenster en een secondewijzer op zes. Dat sobere geheel werd gecombineerd met een armband in alligator van de Italiaanse schoenmaker Santoni, die de nostalgische sfeer van het havenstadje in de jaren vijftig en zestig laat herleven. Vanaf 8400 euro.

8. Jaeger-LeCoultre viert tachtig jaar Reverso met verschillende nieuwe modellen. De Grande Reverso Ultra Thin getuigt van het zoeken naar een grote soberheid, waarbij het centrale gedeelte van de wijzerplaat in verticale banden werd uitgehold. Zo werd een vorm gerealiseerd die het licht terugkaatst. Voorzien van blauwe wijzers voor de aanduiding van uren en minuten getuigt dit model van uiterste verfijning.

9. Jean Richard toonde een duikershorloge met een waterdichtheid tot op 300 meter diepte, de Diverscope Titanium. Het automatische gangwerk van eigen makelij werd in een titanium kast gemonteerd en is tegen de meest extreme omstandigheden bestand. Het geheel werd sober en chic gehouden.

10. Montblanc viert de 190ste verjaardag van de chronograaf met een anniversary collection. Bij de Chronographe Nicolas Rieussec, voorzien van draaiende schijven, worden alle functies via de kroon bediend. Een oogstrelend design, voorzien van een loopreserve van 72 uur en een datum-aanduiding. Vanaf 27.500 euro.

11. Panerai experimenteert dit jaar o.a. met brons, dat nagenoeg onverslijtbaar is, zeer goed weerstaat aan de invloed van zeewater en vrijwel meteen een uniek patine verwerft. De Luminor Submersible 1950 is voorts herkenbaar aan zijn donkergroene wijzerplaat. Hij wordt slechts op duizend exemplaren geproduceerd voor een prijs van 7300 euro.

12. Parmigiani verbaasde met een nieuw tijdsobject geïnspireerd op Bugatti’s automobielen. De Bugatti Super Sports kreeg een hoornvorm waarin zes saffierglazen werden gemonteerd om de mechaniek van alle kanten te kijk te stellen. Die mechaniek werd op verschillende niveaus gemonteerd. De wijzerplaat wordt zijdelings afgelezen en de brug van dit unieke object werd op 30 graden gekanteld. Dit wel erg aparte horloge moet 220.000 euro kosten.

13. Richard Mille combineert in de RM 017 Extra Plat een uitzonderlijk compacte mechaniek uit grade 5-titanium, dat uiterst moeilijk te bewerken is, met een tourbillon en monteert dat geheel in een technisch uitziende vorm waarmee het merk bekendheid verwierf. Het horloge is uitzonderlijk sterk, de oplage is niet beperkt.

14. Roger Dubuis heeft zijn spectaculaire verleden achter zich gelaten en wil nu het hart van de klant veroveren met minder uitdagend design. Het vijftien jaar jonge merk, dat altijd al op technische hoogstandjes heeft gemikt, stelde in Genève de chronograaf La Monégasque voor. De naam verwijst naar het casino van Monaco en de spelers die er een fortuin op het spel zetten. De kleuren wit, zwart en rood voeren de boventoon, en de prijzen beginnen vanaf 10.800 euro.

15. VanCleef & Arpels heeft een hart voor poëtische evocaties en liet zich deze keer inspireren door Vijf weken in een luchtballon van Jules Verne. Over de wijzerplaat in email champlevé en parelmoer beweegt een luchtballon waarvan het anker de minuten aanduidt, terwijl een voorbijvliegende vogel de uren volgt. Het geheel werd in wit goud gevat en is gemaakt in een beperkte oplage.

16. Bij Vacheron Constantin, dat kan terugblikken op 255 jaar ononderbroken activiteit, ving de Patrimony World Timer veel aandacht. Dit imponerende polshorloge heeft een wijzerplaat met 37 tijdszones (inclusief die met een tijdsverschil van een kwartier of een halfuur) met de corresponderende wereldsteden en een projectie van het noordelijk halrond met dag- en nachtaanduiding. Voor 35.000 euro.

DOOR PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content