Dat het einde van de vakantie in zicht komt, heeft ook voordelen. Haal er uw agenda bij, want september belooft een boeiende designmaand te worden.

Zo hebben vijftien Antwerpse woonwinkels voor het eerst besloten om de krachten te bundelen en tijdens het week-end van 25 en 26 september speciale tentoonstellingen op te zetten onder de noemer A. track. In Brussel heeft de komende maand voor de vierde keer Design september plaats met flink wat tentoon-stellingen, lezingen, debatten en marktjes. Elke designfan vindt zijn of haar gading.

Alle info : www.designseptember.be ; www.atrack.be

1 Voor fans van sterontwerpers :

In Antwerpen trekt Donum de Belgische kaart met de Brusselse ontwerper Xavier Lust. Kaaidesign focust op de Franse ontwerper Jean-Marie Massaud (25 en 26 septem-ber). Info : www.atrack.be

In Brussel komen ontwerpers gewoon zélf hun werk uitleg-gen: Tom Dixon op 17 septem-ber. Er loopt ook een expo van ’s mans werk in diito (11 sep-tember tot 2 oktober), www.diito.be. Verder : lezingen van Mathieu Lehanneur (18 september), Barber Osgerby (24 september), van design-collectief Front (25 september) en Karim Rashid op 2 oktober. Reserveren via www.flagey.be. Het werk van de Belg Danny Venlet staat tussen 18 september en 15 oktober bij Detrois (www.detrois.com).

2 Voor vintagefreaks :

In Antwerpen laat Fritz Hansen zeven internationaal gerenommeerde ontwerpers zoals Arik Levy, Maarten Baas, Jaime Hayon en Fabio Novembre elk een nieuwe kleur bedenken voor de bekende Vlinderstoel. Timmermans Design brengt een special rond het merk Knoll dat flink wat heruitgaves uitbrengt en Scoonwoon duikt in de jaren vijftig en zestig (www.atrack.be) 25 en 26 september. In Brussel worden van 12 september tot 3 oktober meubelen van Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand en Jean Prouvé samengebracht in Galerie Rodolphe Janssen, in een expo die eerder al te zien was in Galerie Sonnabend in New York en in Gagosian in Los Angeles. Op 13 september is er de Brussels design market, met meubelen van de jaren vijftig tot begin jaren tachtig, vanaf 7 u. in de ochtend op de Parking Cameleon, Arianelaan 15, Sint -Lambrechts-Woluwe.

3 Voor levensgenieters

In Antwerpen brengt buitenspecialist Dedon een expo met op meubelen geweven modepatronen die eerder getoond werd naar aanleiding van de meubelbeurs van Milaan in april. Ook Si Accomodi, Bulthaup, Ivo de Groot, Boffi en Matriks pakken uit met hun splinternieuwe collecties (25 en 26 september) www.atrack.be

4 Voor designreizigers:

Buitenlandse ontwerpers ontdekt u in Brussel: Zweden stellen tentoon bij Design Vlaanderen (11 sep-tember tot 25 oktober, www.designvlaanderen.be ), jonge Polen bij Pierre Bergé (11 tot 30 september, www.pba-auctions.com), Finnen in Wiels (7 tot 30 september, www.finncult.be), Britten bij Daniel Perahia (10 september tot 2 oktober, www.danielperahia.be ) en Nederlanders bij Jonas Gallery (11 september tot 17 oktober, www.jonasgallery.com)

5 Voor bewuste designliefhebbers

Vorig jaar werden de Brussel-se studenten interieurarchi-tectuur uitgedaagd door de organisatie Le Huitième Jour om te ontwerpen voor men-sen met een handicap. De studenten kregen een jaar lang de mogelijkheid om met hen samen nieuwe meubelen en voorwerpen te bedenken en dat werk staat tussen 2 en 13 september tentoon bij Designed in Brussels. De Alter Design Award wordt op 11 september uitgereikt. Han-dicap International brengt op dezelfde plek de winnaars van de uitvinderswedstrijd Kus voor een klus. (www.designedinbrussels.be) In Antwerpen richt Withaeckx op 25 en 26 september de vol-le aandacht op led-verlichting.(www.atrack.be)

6 Voor designavonturiers

En ook wie kennis wil maken met jong designtalent kan dat in Brussel : onder meer op de expo Dynamo Belgian Young Design Award (14 september tot 4 oktober, www.dynamodesign.be). In The Gallery toont Lucille Soufflet (12 tot 27 september, www.thegallerybruxelles.com ). De winkel Septente sept brengt de hele maand jonge Belgische lichtontwerpers (www.septantesept.be) en ook bij de open storage van Victor Hunt ontdekt u vast nieuwe namen (20 tot 30 september, www.victor-hunt.com). Scholen openen de deuren : Saint-Luc bij Recyclart (11 tot 23 september, www.stluc-bruxelles-esa.be) en La Cambre nodigt de Zwitserse school Ecal uit (12 september tot 3 oktober, www.ecal.ch).

Bij een pak Brusselse ontwerpers ten slotte kunt u het laatste weekend van de maand gewoon de ateliers binnenwandelen (www.designseptember.be voor de volledige lijst). Wie liever de stad niet rond stapt, raden we de week daarvoor, op 19 september, Pecha Kucha over design aan : 20 sprekers krijgen elk maximaal 6 minuten 40 seconden het woord, inschrijven via http://pechakucha.architempo.net

Samenstelling Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content