‘Superkrabber’ klinkt nogal stom, vind je niet ? Nee, voorlopig is er in het Nederlands nog geen term voor de nieuwe generatie wolkenkrabbers die minstens 700 meter hoog zullen zijn. Er is zelfs geen officieel criterium voor het ‘gewone’ wolkenkrabberschap. Maar voor het gemak wordt aangenomen dat een bewoonbaar staafvormig gebouw van boven de 150 meter die titel krijgt. Ach, een neologisme vinden is nog niet zo heel dringend : de eerste superscraper wordt de Burj Dubai (letterlijk ‘Toren van Dubai’), en die staat pas recht in november 2008. De projectontwikkelaar, Emaar Properties, heeft maar één doel : de allerhoogste te zijn. “En desnoods bouw ik er nog een paar etages bovenop, mocht intussen een andere toren mij de loef afsteken”, liet de topman onlangs weten in een persbericht. Hoe hoog zijn Burj precies wordt, blijft intussen een goed bewaard geheim. Speculaties gaan van 766 tot 807 en zelfs 950 meter.

Wat we wel zeker weten : Samsung haalde de bouwofferte binnen samen met de Belgische firma Besix. Op de 344.000 vierkante meter vloeroppervlakte komt een hotel (design Giorgio Armani), een winkelcentrum, kantoorruimte en luxeappartementen. Op verdieping 78 is het zwembad, op 123 de lobby, en op 124 het observatieplatform. Het wordt een constructie van glas, aluminium, beton en staal, ontworpen door Skidmore, Owings en Merrill. In hun portfolio zitten ook al de Sears Tower in Chicago (442 meter hoog, antennes niet meegerekend) en de Freedom Tower in New York (klaar in 2010). Pittig detail : hun bureau ligt in Chicago, de plaats waar in 1885 de Home Insurance Building, de allereerste wolkenkrabber ooit, werd gebouwd.

DE OVERTREFFENDE TRAP

Voorlopig is de Taipei 101 met zijn 448 meter de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Op de voet – nu ja, voet… – gevolgd door de Sears Tower en de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur. De Burj Dubai gaat daar qua lengte binnenkort vlotjes overheen, al is het maar de vraag of die voor lange tijd de hoogste toren op aarde zal zijn. Projectontwikkelaar Emaar vreest immers concurrentie van naburige torenbouwers : zo’n vijftig kilometer verderop is men bezig aan de Al Burj. Hoe hoog die precies wordt, weet niemand, maar het zou zeker boven de 700 meter zijn. En in Koeweit circuleren plannen om een toren van 1001 meter hoog te maken. En wat te zeggen van het project ‘Bionic Tower’ ? Dat is een verticale stad die tegen 2020 in Sjanghai wordt opgetrokken en die wil afklokken op 1228 meter. Ter vergelijking : dat is de Eiffeltoren maal vier. Je kunt je afvragen waar al die torendrift eigenlijk goed voor is. Om net zoals in de renaissance te bewijzen dat men de economisch belangrijkste stad in de verre omgeving is, zo lijkt het. Aan de enorme hoogbouwprojecten te zien, willen steden als Sjanghai, Guangzhou, Hongkong, Singapore, Abu Dhabi, Dubai en Koeweit zich alvast met hun skyline profileren. Desnoods een kilometer hoog.

Info : Op www.skyscraperpage.com vind je bijna 50000 schaaltekeningen van alle afgewerkte en nog te bouwen wolkenkrabbers en superscrapers ter wereld.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content