Samen met Dour blijft TW99 Werchter, weliswaar gehalveerd, de reus in het rockfestivalland dat België ondanks alles nog is. In Dour staan meer dan 120 bands op 22 podia, in Werchter 44 bands op 2 podia.

Om je door dat overaanbod te gidsen, willen we de aandacht vestigen op jonge helden die met een kakelverse cd onder de arm naar ons landje afzakken. Zo brengt Lenny Kravitz zijn nieuwste beschermelinge Cree Summer mee naar Werchter. Hippie Lenny produceerde en arrangeerde alle liedjes, nam in de studio alle mogelijke instrumenten en ook Cree vast. We kunnen hem geen ongelijk geven, want ze is een frisse verschijning.

Het Amerikaanse vijftal Pavement staat, volgens mannen die het beter weten, aan de rand van de grote doorbraak. Het lijkt er inderdaad op dat het moeilijke jongetje is opgegroeid tot een zachte rebel die z’n wereld kent. Ook het duo Lamb blijft rijpen. Of beter gezegd: voormalige hiphopper Andy Barlow en zangeres Louise Rhodes groeien naar elkaar toe en geven drum-‘n-bass het gezicht dat het dolend genre nodig had.

Het danswereldje is momenteel hét laboratorium van de interessantste experimenten. Nitin Sawhney is een voorbeeld van de in Groot-Brittannië geboren Aziaat, die met één been in het Oosten en met het andere in het Westen staat. Die verwarring schept, muzikaal vertaald, ritmische schoonheid. Generatie- en zielsgenoten van Sawhney, onder wie Adrian Sherwood van On U Sound, zijn er zelfs in geslaagd om oude reggaewaarde Junior Delgado weer hip te maken.

Spain heeft niets te doen met flamenco. Wel met zwoele zomeravonden dat je in een melancholische bui wegzakt. Bij dat soort avonden levert deze Amerikaanse groep de soundtrack. Conclusie: Werchter en Dour zullen je doen dansen én mijmeren. (PVD)

Werchter: Cree Summer (4.7, cd Street Faërie, Sony), Pavement (2/7, cd Terror Twilight, Domino) en Lamb (3.7, cd Fear Of Fours bij Fontana).

Dour: Nitin Sahwney (11.7, cd Introducing, Outcaste), Junior Delgado (10.7, cd Reasons, Big Cat) en Spain (9.7, cd She Haunts My Dreams, Restless).

Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content