De huidige generatie fillers, veelal op basis van lichaamseigen hyaluronzuur, is tot nu toe veilig gebleken. Hyaluronzuur wordt door het lichaam heel langzaam afgebroken, na ongeveer twee jaar is de stof helemaal verdwenen. De fillers worden door het lichaam goed verdragen, allergische reacties en andere ellende komen zelden voor. Veelgebruikte producten zijn die van Juvéderm en Restylane.

Fillers op basis van melkzuur zoals Sculptra van de farmaceutische firma Sanofi-Aventis, zorgen ervoor dat grote hoeveelheden collageen in de huid worden aangemaakt, zodat rimpels worden opgevuld en volumeverlies wordt aangevuld. Dr. Van den Elzen werkt evenwel steeds minder met dergelijke fillers. “Ze blijven langer, maar dat is net het probleem. De aanmaak van al dat collageen is niet controleerbaar of beheersbaar, wat soms problemen geeft. Je kunt ook inkapseling krijgen en dan ontstaan er verhardingen in de huid. Ik geef de voorkeur aan fillers op basis van hyaluronzuur. Ze zijn veiliger en geven een mooier resultaat.”

Het populaire botox heeft naast de bekende voordelen ook heel wat nadelen. “Botox werkt goed tegen rimpels op plaatsen waar de spieren heel actief zijn, zoals op het voorhoofd”, legt beautyjournaliste Monique Lindeboom uit. “Het is na een maand of drie uitgewerkt, waardoor je vaak terug moet voor nieuwe injecties. Bij zeer langdurig gebruik krijg je spieratrofie. De behandelde spieren worden steeds dunner en slapper omdat ze niet meer worden gebruikt. Zeker in het voorhoofd kun je dan heel rare kronkels krijgen. Wat er ook gebeurt, is dat zodra het ene spiertje platgelegd wordt, een ander spiertje het gaat overnemen. Zo zit het menselijk lichaam nu eenmaal in elkaar. Dan kun je ineens van die ‘konijnenplooien’ krijgen : rare, lange, verticale rimpels langs je neus. Of de neus-lippenplooi schuift anderhalve centimeter op.” Gebruik dus met mate !

De fillers die rond de eeuwwisseling veel werden gebruikt, zoals Bio-Alcamid en siliconenolie, leveren inmiddels veel problemen op. De ingespoten stof geraakt ingekapseld en blijft daardoor permanent zitten. Maar de rest van het gezicht verandert verder. Zo zie je nu dames van in de zestig met een vreemd eendensnaveltje. Ze hebben ooit de omgeving rond de mond laten bijvullen met bijvoorbeeld siliconenolie. In de loop der jaren zijn de gezichtsdelen eromheen verouderd en verder ingevallen, maar de mond blijft trots naar voren steken, waardoor ze gaan lijken op het vriendinnetje van Donald Duck. De enige manier om daar iets aan te doen is het gebied rond de ‘snavel’ eindeloos bij te vullen. Bovendien kan het lichaam een afweerreactie krijgen op de lichaamsvreemde stof, wat tot permanente ontstekingen en lelijke bulten kan leiden. Bio-Alcamid is nog steeds niet verboden, ook al dringen artsen en consumentenorganisaties daar wel op aan en raadt de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg het gebruik ervan af.

Behandeling met hyaluron vanaf 250 euro, melkzuur vanaf 420 euro, botox vanaf 120 euro. De totaalprijs is afhankelijk van de benodigde hoeveelheid van de producten en het werk dat gedaan moet worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content