In zijn vrije tijd ontpopt architekt bOb Van Reeth zich als een gedreven hobbykok. Tijdens het kokkerellen geraakt hij zo in de ban van zijn culinaire bouwwerken, dat hij zelfs vergeet te roken.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO’S : TONY LE DUC

Architekt bOb Van Reeth is bij het grote publiek onder meer bekend van het door hem ontworpen zwart-wit gestreepte huis aan de Antwerpse Scheldekaai. In meer beperkte kring kent men deze markante bouwmeester ook als eigenzinnige hobbykok. bOb Van Reeth kookt zo’n vijf dagen per week voor kleine en grote gezelschappen. Het kokkerellen ontspant hem zo, dat hij zelfs vergeet om een sigaret op te steken. bOb Van Reeth heeft niet de pretentie een echte kok te zijn. Hij kookt vrij en spontaan, zonder ooit een kookboek te raadplegen. De architekt bouwt een gerecht op met wat er voorhanden is en volgens de inspiratie van het moment. Hij doet niets liever dan van restjes iets lekkers te maken.

Zijn keuken is een ruim culinair labo met veel glimmend staal en steen en met witbetegelde muren. Die keuken werd tien jaar geleden ontworpen, maar is nog steeds even mooi. Het is een leefruimte met een open tussenverdieping waarop de was- en strijkplaats is ondergebracht. Omdat bOb Van Reeth meer dan twee meter meet, werden alle werkvlakken verhoogd. Wanneer hij aan zijn door Paul Bocuse getekende fornuis staat, heeft hij het klein materiaal dat aan een rail is opgehangen, binnen handbereik. Zijn lievelingsobjekten zijn een stalen palet en een set designmessen. bOb Van Reeth is ook verknocht aan een reusachtige schaar, die op een voet uit een van de inox meubels steekt. Het merkwaardige werktuig komt uit Spanje, waar het door poeliers wordt gebruikt om gevogelte in stukken te knippen.

Van Reeths voorkeur gaat naar gerechten uit de Italiaanse en Franse keuken. Maar als hij aan iets begint, weet hij nooit waar hij eindigt. Wanneer hij in een restaurant een lekker gerecht proeft, probeert hij het thuis na te maken. Meestal lukt het niet, maar dat is niet erg, want dan heb je gewoon iets anders. Er is geen grondstof waar hij niet van houdt en zijn ziel zou hij verkopen voor dun gesneden tomaten besprenkeld met citroensap, olijfolie en zout. Citroenen zijn in de vrije bereidingen van bOb Van Reeth een steeds terugkerend element. Omdat de bouwmeester impulsief kookt, zijn nagerechten niet zijn sterke punt. Je moet er immers precies voor zijn. Als eenvoudig alternatief zet hij meestal een stuk Cantal-kaas met witte druiven op tafel. Speciaal voor Weekend Knack werd “bObs temptatie” gecreĆ«erd. Als drank wordt de lievelingswijn van zijn vrouw geschonken. Het is een rode Sancerre Le Rabault, die gekoeld in het glas komt en zowel bij de vissoep, het lamsvlees als bij de kaas past (Antwerpse groothandel De Heerlijkheid, 445 fr.).

bOb Van Reeth bouwt liefst een gerecht op met wat voorhanden is en volgens de inspiratie van het moment.

Partner Content