Door haar werk is Mieke De Clercq verplicht om in de keuken veel op voorhand te organizeren. Enkele handige truuks en de diepvriezer zijn hierbij van onschatbare waarde.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO’S : TONY LE DUC

Als tandarts en moeder van drie kinderen heeft Mieke De Clercq de handen meer dan vol. Ondanks haar drukke bezigheden weet ze tijd vrij te maken om elke dag te koken. De momenten dat familie of vrienden zich verenigen rond de eettafel zijn heilig voor haar en vormen het rustpunt van de dag. Als Mieke ’s zaterdags geen verplichtingen heeft, organizeert ze het liefst van al een familiefeestje. De jongens Pieter-Jan en Michael dekken de tafel en vergeten de kaarsjes en de naamkaartjes niet. Er komt ook een menukaart met de namen van de gerechten die moeder in de keuken aan het bereiden is. Elisabeth is pas vier en geraakt zo opgewonden door al die drukte dat ze voor het eten meestal in slaap valt.

Miekes repertoire is uitgebreid. Op een doordeweekse dag is er altijd soep, een hoofdgerecht en een koek of fruit om af te sluiten. Mieke is absoluut verlekkerd op verse deegwaren met basilicum en tomatensaus. Dit lievelingsgerecht bewijst eens te meer dat eenvoudige dingen heel smakelijk kunnen zijn. Komen er op zaterdagavond vrienden, dan moet zij haar organizatietalent bovenhalen. Omdat de tandartspraktijk ook op zaterdagvoormiddag open is, moeten de inkopen en een deel van de bereidingen de dag voordien gebeuren. Mieke is tegen stijve bedoeningen en wil de genodigden zeker niet overtroeven. Maar als de gasten aan de deur staan, is alles klaar en is zelfs de keuken opgeruimd. Om zo efficiĆ«nt mogelijk te werken, ontwikkelde Mieke enige truuks. Voor de suikertaart van de Comme Chez Soi gebruikt zij kant-en-klaar bladerdeeg. Op die manier staat de taart in nog geen tien minuten tijd in de oven. Kip met curry bereidt zij in grote hoeveelheden, omdat zij heeft gemerkt dat dit gerecht door invriezen alleen maar verbetert. De diepvriezer is in huize De Clercq onmisbaar geworden. In het seizoen worden groenten ingevroren die later voor soep worden gebruikt. Voor de kinderen worden er porties appelmoes ingevroren. Koopt deze praktische cordon-bleu langoustines, dan gebeurt dat per kilo. Van de karkassen en koppen wordt een geurige bouillon getrokken die in kleine hoeveelheden wordt ingevroren. Met zo’n magisch blokje bouillon maakt men bij de vrijdagse kabeljauw een heerlijke saus. De verse langoustinestaartjes worden naast elkaar ingevroren, zodat ze later in de gewenste hoeveelheid ontdooid kunnen worden. Op dagen dat er bezoek komt en er echt geen tijd is, biedt een kaas- en wijnavond uitkomst. Onlangs nog werd gekozen voor drie kazen die perfekt samengingen met drie verschillende wijnen. Als nagerecht waren er in sauternewijn gemacereerde aardbeien. Dit etentje, waaraan Mieke nauwelijks werk had, was toch een sukses.

Mieke De Clercq : een praktische cordon-bleu.

Partner Content