Voor Hilde Muller is koken en de tafel dekoreren de ideale manier om te ontspannen, zelfs als ze moe van haar werk thuiskomt. Kwartels, wild en pastabereidingen zijn haar stokpaardjes.

Vroeger was Hilde Muller een nijvere huismoeder, die veel en graag kookte en bakte. Toen de kinderen groter werden, opende zij een vestiging van de confiserie Temmermans in Aalst. Sindsdien zijn de dagen te kort. Ondanks haar drukke bezigheid blijft Hilde de kookkunst trouw. Zelfs als ze moe is, blijft koken een vorm van ontspanning.

De basis van de burgerkeuken werd haar bijgebracht door moeder en grootmoeder. Thuis was er elke dag verse soep. Konijn en hutsepot werden als nergens anders bereid. Na haar huwelijk is Hilde zelf gaan experimenteren. Recepten kwamen van vriendinnen, uit tijdschriften of uit kookboeken, die zij tijdens reizen naar het buitenland op de kop tikte. Die recepten werden echter nooit klakkeloos overgenomen, maar altijd op een eigen manier geïnterpreteerd. Kwartels, wild en pastabereidingen uit de Italiaanse keuken zijn haar stokpaardjes. Enkele maanden geleden kon zij als invalster mee naar de kookles van Peter Goossens van het Hof Van Cleve. Ze vond de lessen zo boeiend dat zij met vrienden een nieuwe groep heeft gevormd.

Hilde vindt zo’n plezier in koken, dat zij het liefst elke dag vrienden zou uitnodigen. Met hulp van dochter Kristien maakte zij al diners voor vijftig gasten. Nu er minder tijd is, wordt het gezelschap meestal beperkt tot zes, hoewel Hilde eigenlijk vindt dat tien tot twaalf personen rond de tafel een prettiger geheel vormen. Het menu wordt uitgekiend, de benodigdheden worden op losse papiertjes gekrabbeld en uitgedeeld aan de familie. Hilde Muller delegeert en laat ieder een andere kant op gaan. Vroeger, toen zij nog niet werkte, begon zij twee dagen op voorhand reeds met de voorbereidingen. Bouillons werden getrokken en de tafel werd lang van tevoren feestelijk gedekt. Hilde verstaat de kunst om sfeervol te dekoreren met enkele eenvoudige klimopranken en een paar sleutelbloemen. In het najaar versiert zij met herfstbladeren, kastanjes en pompoenen. Verder zijn er altijd kleine kaarsen en op ieder bord ligt een mooi verpakte surprise. Meestal is dat iets lekkers uit de winkel. Hilde staat de hele dag tussen het suikergoed en is, hoewel het haar niet is aan te zien, zelf ook een snoeper geworden. Haar voorkeur gaat naar chocolade. Maar het allerlekkerste blijft toch ganzelever of carpaccio.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO’S : TONY LE DUC

Hilde Muller : elk recept krijgt een eigen interpretatie.

Partner Content