Mimi Van Waetermeulen droomt van een eigen bed and breakfast-service, waarbij zij op bestelling zou koken voor kleine gezelschappen.

Mimi Van Waetermeulen is moeder van drie kinderen. Zij is dol op koken en maakte van haar hobby haar beroep: zij geeft als regentes huishouding kookles aan volwassenen. Als kind experimenteerde Mimi in de keuken met nagerechten. Haar echtgenoot ontdekte als eerste haar kooktalent en stimuleerde haar om allerlei gerechten uit te proberen tot het uiteindelijk lukte. Via haar lessen kan de cordon bleu zich uitleven en probeert zij regelmatig nieuwe accenten te leggen. Mimi brengt haar leerlingen respect bij voor de hoedanigheid van de ingrediënten en vertelt over het belang van de juiste kook- en baktijden. Ook de afwerking van de sausen en de presentatie op de borden zijn facetten waaraan zij veel aandacht schenkt. De strenge kookonderwijzeres staat er bovendien op dat haar cursisten alles leren proeven. Terugkomende adviezen zijn: neem eerst wat je in huis hebt, kook volgens de seizoenen, gebruik niet te veel peper en vooral niet in de soep want dan proef je de groenten niet meer, en zoek het niet in de hoeveelheid, want daar word je alleen maar dik van.

Na een hele dag koken op school komt Mimi vaak moe thuis. Toch stapt zij telkens weer de keuken in om iets nieuws uit te proberen. Meestal zijn dat lichte bereidingen met veel aandacht voor groenten en vis. Ook de Italiaanse keuken heeft haar intrede gedaan en de invloed van zonnige ingrediënten zoals olijfolie, pasta en basilicum, neemt mettertijd toe. Olijfolie is lekker en gezond: een bearnaisesaus gemaakt van half boter en half olijfolie is gewoon subliem! Thuis zal Mimi nooit een bereiding herhalen: zij creëert liever telkens iets nieuws.

Regelmatig komen er vrienden over de vloer en dan wordt het huis omgetoverd tot een restaurant van niveau. Mimi verzorgt de keuken en haar echtgenoot kiest de wijn en de muziek. De kokkin geeft de voorkeur aan walking diners omdat zij voor dergelijke gelegenheden alles kan klaarmaken waar zij zin in heeft. En omdat zij voor een walking diner niet aan tafel hoeft te zijn, kan zij elk gerecht mooi afwerken.

De inspiratie voor heel wat creaties doet Mimi op in kookboeken en culinaire tijdschriften of tijdens bezoeken aan betere eethuizen. Het gebeurt regelmatig dat zij na een restaurantbezoek het geproefde thuis probeert na te maken. Ook een weekend Londen en een bezoekje aan de eetafdeling van Harrods zijn verrijkend. Frankrijk heeft eveneens mooie eetwinkels, maar het niveau in de gastronomische eethuizen vindt Mimi beduidend minder dan in België. De enthousiaste kokkin heeft één grote culinaire droom: zij zou later graag een bed and breakfast-service willen beginnen en daar, uitsluitend op reservatie, voor een paar gasten koken. Wie weet, misschien komt het er nog ooit van. De basis van het gepubliceerde scampigerecht komt uit een nummer van Weekend Knack. Het recept van het varkenshaasje is eenvoudig en goedkoop en de mensen zijn er verlekkerd op. Het recept van de rijstbavarois is één van Mimi’s succesnummers en is oorspronkelijk afkomstig van haar grootmoeder.

Als wijn bij het hoofdgerecht kiest Mimi voor een Château Belair La Foret ’96, Côtes de Castillon: een milde rode wijn met een mooie structuur en een vlezige smaak, afkomstig van het terras van Castillon, een aangrenzend gebied van Saint-Emilion. Deze wijn is te koop voor 280 fr. bij wijnhandel Annicaert (Jan Breydellaan 40, 8200 Sint-Andries, Tel. 050-31 73 91).

Pieter Van Doveren / Foto: Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content