Griet, Lieve, Bruno en Ann: vier vrienden uit de kookles komen bijeen en stellen gezamenlijk een maaltijd samen.

Wanneer je samen vijf jaar lang een avondcursus koken hebt gevolgd, dan ken je elkaar door en door en ben je op elkaar ingespeeld. De leden van dit vennootschap hadden stuk voor stuk belangstelling voor de kookkunst en schreven zich in aan de beroepsschool Spermalie in Brugge. Het eerste jaar was gewijd aan de basis van het koken, het tweede jaar werd besteed aan gastronomie en dan volgden er nog specialisatiejaren met vis, vegetarisch koken en zaalkennis als thema’s. Na al die jaren zijn de vier dikke vrienden en nu komen zij voor de gelegenheid bijeen om gemeenschappelijk te kokkerellen. In de keuken weet elkeen bijna automatisch wat hem of haar te doen staat. Griet Houvenaghel is kinesiste en misschien daarom kan zij goed met vlees overweg. Zij ontbeende het konijn. Koken is voor haar een zaak van gevoel. Haar zus Lieve is klassiek Frans georiënteerd en is een all round kokkin. Zij is precies, houdt van organiseren en is daarom een beetje bazig. Lieve vindt dat je de dingen moet maken zoals ze zijn voorgeschreven. Bruno Dejaeghere is een fervente hobbykok die graag experimenteert en de perfectie nastreeft. Hij begon met wijnen en was jaren lid van de Vlaamse wijngilde. Hij heeft na een drukke carrière tijd vrijgemaakt voor de dingen waarvan hij echt houdt: dat is goed leven en daar hoort koken en lekker eten bij. Zijn slogan is: acht uren slapen, acht uren werken en acht uren genieten. Bruno kijkt uit naar de wekelijkse kookles en als het zo ver is, sluit hij zijn zaak een uur eerder. Koken is voor hem een totale ontspanning. Bruno en Griet zijn beide een beetje verliefd op de Italiaanse keuken en zouden graag lessen Italiaans koken volgen. Ann Geuens is de meest levenslustige van het gezelschap: zij is altijd bereid om in te springen wanneer iemand hulp nodig heeft. Zij kiest voor de bereiding van het nagerecht omdat ze zelf verlekkerd is op zoet. Het komt goed uit dat Ann van nagerechten houdt, want Griet en Bruno hebben een hekel aan bakken. De drie recepten werden gezamenlijk uitgedokterd en vinden hun oorsprong in de kookles. Het konijn is afkomstig van een patiënt van Griet, die de beestjes in zijn achtertuin kweekt. Omdat Bruno de wijnspecialist uit het gezelschap is, koos hij de fles: een Pionero Sauvignon Blanc ’98 uit de Central Valley in Chili. De wijn is voor 275 fr. te koop bij Wijnval ( Tel. 051/22.42.57).

Pieter Van Doveren / Foto: Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content