Lekker en gezond koken hoeft niet moeilijk te zijn: als bewijs presenteert diëtiste Christa De Geest een door haar uitgewerkt menu.

C hrista De Geest is vanuit haar beroep en vanuit een persoonlijke belangstelling met voeding bezig. Zij beschouwt het als een uitdaging om gezond te koken en ontwikkelt al experimenterend nieuwe gerechten. Haar creaties moeten aansluiten bij de gezonde voeding die zij haar patiënten voorschrijft. Door een positieve benadering van gezonde voeding probeert zij het negatieve imago van ‘diëten’ tegen te gaan. Lekker en gezond zijn immers te verenigen. Om dit te bewijzen organiseert Christa De Geest regelmatig kookavonden. Haar culinaire show heeft plaats in een schooltje dat tot cultureel centrum werd verbouwd. Meestal kiest zij voor originele gerechten die vlug klaar zijn, omdat ze uit ervaring weet dat er in heel wat gezinnen minder en minder tijd overblijft om te kokkerellen. Christa gebruikt weinig vet en weinig suiker en geeft de voorkeur aan bereidingsmethodes waarbij vitaminen en mineralen optimaal bewaard blijven. Zij zorgt ervoor dat groenten niet te lang in water blijven: stomen is gezonder! Christa De Geest gaat graag uit eten, hoewel zij vindt dat het merendeel van de koks te royaal is met roomsausen en gefrituurde ingrediënten. Het is echt niet noodzakelijk om al dat vet te gebruiken. Zelfs een tiramisu is te bereiden zonder overvloed aan calorieën. Om alle facetten van de keuken onder de knie te krijgen, volgt Christa zelf ook kooklessen. Zij schreef zich eveneens in op lessen over ontvangen en tafeletiquette. Want koken en genieten aan tafel is een totaalgebeuren. Niet alleen de Belgische keuken maar ook de exotische keuken boeit haar. Vooral het gebruik van kruiden en specerijen als smaakmakers is een interessant element uit de exotische keuken. Op vakantie eet Christa lokale specialiteiten en schuimt zij de markten af op zoek naar onbekende ingrediënten. En op de zondagsmarkt bij het Brusselse Zuidstation voelt zij zich heerlijk ontheemd. Na een bezoek aan de markt komt zij beladen thuis. Dan wordt er gewokt met heel veel verse groenten en verse kruiden. Als wijnsuggestie bij het kipgerecht is er een Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, een vriendelijk, wit Italiaans wijntje in een mooie ranke fles, voor een verleidelijke prijs (145 fr. bij Colruyt).

Pieter Van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content