Claire Verstraete is een eersteklas organisatrice: zij slaagt erin om na haar werk in een mum van tijd een warme maaltijd op tafel te toveren.

C laire Verstraete is apotheker in Kortrijk en heeft daardoor maar weinig vrije tijd. ’s Avonds, na het werk, staat ze toch elke dag aan het fornuis. Gastronomische hoogstandjes zijn gereserveerd voor de weekends. Dan trekt ze alle registers open en trakteert ze het gezin of genodigden op een feestmaal. Claires man is een makkelijke fijnproever, die van bijna alles houdt. Zij kan hem veel plezier doen met vis. De dochter en zoon zijn in de twintig, maar eten wat graag mee. Karolien is verlekkerd op kreeft met kruiden uit de oven en Kristof heeft liever een stuk rood vlees of wild met een lekkere saus.

Claire Verstraete is een ervaren planner, die alles zo weet te organiseren dat zij haar inkopen slechts twee keer in de week hoeft te doen. Veel bestellingen gebeuren telefonisch of per fax. Op werkdagen slaat zij om 18.30 uur aan het kokkerellen en gaat men vòòr 20 uur aan tafel. In de week bereidt Claire gezonde Vlaamse maaltijden, zoals konijn, stoofvlees, worst met appelmoes of kabeljauw met rijst en groenten. Tussendoor bereidt ze op woensdag vaak een sudderpotje, dat wordt geserveerd wanneer de kinderen vrijdag uitgehongerd uit Leuven thuiskomen.

Manlief wordt zaterdagmiddag op pad gestuurd om de boodschappen te doen. Zondagmorgen om 9 uur begint Claire te kokkerellen en om 13 uur zit het voltallige gezin bij elkaar aan tafel en dient Claire een feestmaaltijd op. De recepten van de gastronomische gerechten zijn meestal gebaseerd op de kooklessen die zij volgde bij Piet Huysentruyt en Gino De Cock. Zij heeft er veel opgestoken. Ook de gepubliceerde gerechten zijn afgeleiden van die lessen. Er zijn twee bereidingen met asperges bij en dat komt omdat zij zelf zo verlekkerd is op die stengelgroenten. Witte en groene asperges koopt zij rechtstreeks bij de boer, dan zijn zij extra vers.

Over de wijnkeuze heeft Claire lang moeten nadenken. Zelf geeft zij namelijk de voorkeur aan een fris pintje. Uiteindelijk heeft zij de hulp van haar man ingeroepen en die koos voor bij de tongscharfilet met heilbot een Chardonnay, Graham Beck 1999. Die Zuid-Afrikaanse witte wijn met houtlagering kost 365 frank bij wijnhandel Vinigros (056-22 93 88).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content