Eenvoudig en snel klaar: dat zijn de criteria voor de recepten die Jan Mertens selecteert voor een vrijdagse kookavond.

Jan Mertens is een succesvolle headhunter die zijn takels in de informaticawereld uitgooit. Vanwege zijn drukke job kan hij pas na de kantooruren starten met koken. Door te kiezen voor gerechten die snel te bereiden zijn, slaagt hij er toch in om klaar te zijn wanneer de gasten aankomen. Zijn voorkeur gaat uit naar een natuurlijke keuken, waarbij de kok probeert om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke smaak van de ingrediënten te blijven. Jans interesse voor de kookkunst is spontaan gekomen: hij heeft altijd van lekker eten gehouden. De tafel is voor hem een plaats die bij voorkeur met vrienden wordt gedeeld. Het gezellig samenzijn behoort tot de bevoorrechte momenten waarbij iedereen zichzelf kan zijn.

Op een dag is Jan Mertens beginnen te koken als een vorm van cadeau voor vrienden. Hij doet bij zo’n gastronomisch etentje dan ook zijn best, zodat iedereen na afloop spontaan zegt: “Dit was een heerlijke avond!”

Jans eerste experimenten aan het fornuis dateren nog uit de tijd dat hij een van de tien beste junior tafeltennissers van het land was. Wanneer hij na de training hongerig thuiskwam, was de tafel reeds afgeruimd. Om zijn moeder niet extra te belasten, is Jan zelf gaan koken. Nu deelt hij de keuken met zijn echtgenote. In de week komen er eenvoudige gerechten op tafel, maar in het weekend gaan alle registers open. Jan Mertens creëert zelden. Hij neemt bestaande recepten over met kleine wijzigingen of kookt klassiek zonder recepten. Goede herinneringen gaan naar een croustade van ossenstaart met ganzenlever: een machtig maar ongelofelijk lekker gerecht, waarvoor de ossenstaart dagen op voorhand wordt gekookt. Heel wat van Jans succesgerechten komen uit het kookboek van Pierre Wynants of uit La Cuisine des Parfums van Les Soeurs Scotto (uitg. du Chêne), een prachtboek dat aanzet tot het oordeelkundig gebruik van kruiden en specerijen (het recept van het dessert met peren is afkomstig uit dit boek). Overigens is koken niet Jans enige hobby: veel vrije uurtjes gaan ook naar endurorijden en taijitsoe (een variant van jioe-jitsoe).

Bij de voorgestelde gerechten wordt een fles La Cuvée Jean Chartron, Chardonnay Vieille-Vigne van Chartron-Trébuchet geopend. Deze wijn is het visitekaartje van grote wijnmakers uit de Bourgogne en biedt een perfecte verhouding prijs/kwaliteit. De wijn past zowel bij het voor- als bij het hoofdgerecht en is voor 329 fr. te koop bij Velu-Vins ( Tel. 02/520.60.68.).

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content