hoe maakt u het?

In de keuken combineert Sandra Vanmackelbergh spelenderwijs klassiek, modern en exotisch.

Dat ‘het kan verkeren’ ondervond ook Sandra Vanmackelbergh. Ze volgde les aan de koksschool Spermalie, maar toen ze haar diploma had behaald en het de bedoeling was om stages te gaan lopen om daarna met een restaurant te beginnen, gooide zij radicaal het roer om. Sandra had op school geleerd dat het koksvak zeker voor een vrouw geen sinecure is. Zwaar werk en lange werkdagen voor een relatief laag loon: dat was niets voor haar en zij schreef zich in op een cursus marketing. Zo werd Sandra assistant campaign-manager bij Telenet en is zij nu te vinden op de afdeling business-events. Het kokkerellen heeft ze echter niet volledig vaarwel gezegd. In haar vrije uurtjes is zij met plezier bezig in haar keukentje. Het elektrisch fornuis wisselde zij voor een gasvuur en dat was een hele vooruitgang: iedere keer dat ze de pannen bovenhaalt, geniet de cordon-bleu van het comfort dat het nieuwe fornuis haar biedt.

Koken doet Sandra meestal alleen. Wel heeft zij gemerkt dat haar culinaire geploeter aanstekelijk werkt op haar partner. En sinds haar man ook geregeld aan het vuur staat, zijn er plannen om de keuken uit te breiden. Sandra kookt voor vrienden en maakt deel uit van een club, waarvan de leden om beurten voor elkaar koken.

Sandra Vanmackelbergh leerde de klassieke basis op school. Thuis combineert zij spelenderwijs klassiek, modern en exotisch. Het liefst van al bereidt zij al experimenterend telkens iets anders. Lievelingsingrediënten zijn pasta en vis. Bij de kruiden gaat haar voorkeur uit naar Thaise smaakmakers. Sandra kwam terug uit Londen met een tas vol exotische kruiden en specerijen en begon spontaan te koken. Meestal lukt het haar om op die manier iets lekkers op tafel te brengen. Vrienden vragen wel eens om een bepaald gerecht nog eens te maken en dat is niet makkelijk want er is geen recept om op terug te vallen. Gerechten die telkens opnieuw worden gevraagd zijn: varkenshaasje in mosterd-roomsaus en geflambeerde jakobsschelpdieren (zie recept). Dit laatste recept is een vrije interpretatie van een visbereiding van de koksschool. De scampi’s in tomatensaus zijn gebaseerd op een gerecht van Sandra’s moeder. Ook hier voegde Sandra kruiden en specerijen toe. De keuze van de wijn gaat naar Hardys ’98, een op eik bewaarde Chardonnay met citrusvruchten in het boeket. Deze Australische wijn doet het goed bij de gerechten met jakobsschelpdieren en scampi’s en is voor 169 fr. te koop bij Colruyt.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content