Taartenkoninginnen Liesbeth en Bie bakken het weer bruin. De vriendinnen presenteren zoete en hartige baksels uit hun nieuwe boek.

Liesbeth Geerinck en Bie Deckmijn waren 13 jaar oud toen zij elkaar via hun ouders leerden kennen. De jeugdvriendinnen verloren elkaar uit het oog maar niet uit het hart. Ze waren beiden getrouwd toen zij elkaar opnieuw tegenkwamen en ontdekten dat zij in dezelfde streek woonden en kinderen van dezelfde leeftijd hadden. De vriendschap bloeide opnieuw op, intenser dan tevoren. Het taartenfeest is aan de kust begonnen. Bie was jarig en Liesbeth kwam op bezoek met een chocoladetaart. Niet veel later bezocht Bie haar vriendin Liesbeth en ook zij had een taart bij. Zonder dat het afgesproken was, werd het een traditie om taarten uit te wisselen. Het taartenfestijn viel ook bij vrienden en kennissen in de smaak en de taartenkoninginnen kregen zoveel aanvragen voor recepten, dat er een eerste, handgeschreven boekje van kwam. De “Veertig succesrecepten van Liesbeth en Bie” gingen van de hand als warme baksels. Een culinaire bestseller op je naam hebben is natuurlijk leuk, maar nog leuker was de periode vóór het boek, waarin de recepten werden getest. De vriendinnen zaten een jaar lang in de keuken, belden of zagen elkaar dagelijks en lieten de kinderen telkens meeproeven. Niet verwonderlijk dus dat er na zeven jaar een tweede deel verscheen waarin 40 nieuwe succesrecepten werden opgenomen. En dat is niet alles. Liesbeth en Bie ontwikkelden ook hun eigen pralines: Leuvense Fonskes. Ze worden in opdracht van de dames op artisanale manier gefabriceerd en mooi verpakt in een doosje. De dames gaan er zelf mee rond, want die pralines vormen het alibi om veel met elkaar op te trekken en onder de mensen te zijn.

Voor bakkers in spe geven Liesbeth en Bie de volgende adviezen: bak met liefde, geniet van het ritueel (laat het uitlikken van de pot en het versieren van de taart aan de kinderen over), laat je niet ontmoedigen (zelfs een mislukte taart kan mooi worden afgewerkt), tel geen calorieën (eet lekker maar neem minder) en gebruik zelfgebakken taarten als persoonlijke cadeautjes. Als wijn bij de gesuikerde baksels gaat de keuze naar een Hongaarse Tokaji, 3 Puttonyos, Aszú. Deze rijke, zoete dessertwijn ontdekte Liesbeth in Boedapest. De wijn is voor 229 fr. te koop bij GB.

“Veertig succesrecepten van Liesbeth en Bie”, deel 2 is voor 395 fr. te bestellen bij Liesbeth en Bie bvba, Grezstraat 43, 3054 Vaalbeek, Tel. (016) 40.07.65

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content