hoe maakt u het ?
Uit zijn uitgebreid repertoire kiest Luc Van de Wouwer drie recepten waarbij het eindresultaat ruimschoots de geïnvesteerde moeite beloont.
Luc Van de Wouwer is verpleegkundige. Hij zit in de nachtdienst en maakt tussendoor uitstapjes om pechvogels van over de gehele wereld te repatriëren. Luc Van de Wouwer lost graag problemen op: het geeft hem het gevoel nuttig te zijn. Ook aan het fornuis zoekt hij altijd naar een correcte oplossing. Omdat ook zijn vrouw in de verpleegkunde zit en beiden op onregelmatige uren werken, hebben de echtelieden een taakverdeling ingevoerd met als leidraad “wie doet wat het liefst?” Omdat Luc liever kookt dan strijkt, is hij het die het dagelijkse potje bereidt. De twee dochters vormen de parameter die aangeeft of iets lekker is of niet. Al experimenterend groeide de behoefte om te koken met meer kennis van zaken. Luc schreef zich eerst in voor lessen basishuishoudkunde en volgde daarna vijf jaar lang specialisatiecursussen aan de PIVA. Hij leerde er omgaan met wild, vis bereiden, pasteien maken en banketten schikken. Uit zijn uitgebreid repertoire koos de hobbykok drie gerechten die iedereen kan maken. Het eindresultaat is de beloning die overeenstemt met de geïnvesteerde moeite, iets wat bij heel wat gecompliceerde recepten niet het geval is. Een groot deel van zijn vrije tijd besteedt Luc aan wijn. Hij is lid van een club en heeft een brede kijk op de wijnwereld: lekkere wijnen komen voor hem niet alleen uit Frankrijk. Luc proefde uitstekende flessen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Noord- en Zuid-Amerika, en ook Spanje produceert schitterende wijnen. Voor bij het voorgestelde menu valt de keuze op een Corbières, Frontbories ’94, een zuiderse witte wijn gemaakt van grenache blanc (100 procent monocépage). De wijnstokken zijn gemiddeld 45 jaar oud en het rendement is voor een Corbières extreem laag (35 hl/ha). De wijn gist op eiken vaten, en ook na de gisting rijpt het nobele vocht 4 tot 6 maanden verder op eik. Luc Van de Wouwer: “De wijn heeft een diepgouden schittering, aroma’s van noten en kruiden staan te dringen om in de ruimte op te lossen en de zeer volle, vettige, ronde neus met zelfs in de achtergrond wat bloementoetsen, eindigt in een strakke, droge mond. Moeilijk maar excellent.” (Te koop bij Marc Maes, Statiestraat 36, 2070 Zwijndrecht, Tel. (03) 252.53.53, voor 320 fr.).
Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier