Ann Esprit houdt van zuiderse bereidingen met verse kruiden, zonnige groenten en een scheutje olijfolie. Stoofpotjes, zoals Portugese kip in pot, zijn haar specialiteit.

Ann Esprit heeft haar handen vol : zij is consulente bij de socioculturele vereniging KVLV (Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen) en moeder van drie kinderen, Aude, Marius en Ella. Om te koken moet Ann tijd vrij maken, maar dat doet zij wat graag. Het echte kokkerellen gebeurt meestal in het weekend, wanneer de kinderen buiten spelen en Ann haar handen vrij heeft. De keukenprinses staat alleen in de keuken, of met haar man Bjorn die ook met plezier in de potjes roert. Het echtpaar vraagt graag vrienden met de bedoeling om er een gezellige maaltijd van te maken. Op voorhand bespreken Ann en Bjorn wie in de keuken wat doet. De ervaring leerde dat het beter is om in zo’n kleine ruimte de verantwoordelijkheden te scheiden. Doen Ann en Bjorn dat niet, dan bestaat het risico dat de twee elkaar voor de voeten lopen. Telkens proberen ze zo veel mogelijk op voorhand te bereiden. Wanneer de gasten aankomen, is er nog maar één van de twee in de keuken. Die open keuken is met de eetkamer verbonden, zodat de kok met dienst nooit helemaal weg is van de gasten.

Ann bereidt het liefst stoofpotjes en is meestal verantwoordelijk voor de bereiding van de groenten en de sla. Bjorn braadt het vlees en kiest de wijnen. Zijn voorkeur gaat naar flesjes uit Zuidwest-Frankrijk. Het probleem zijn de nagerechten : Ann en Bjorn voelen zich minder thuis in de zoete keuken en wanneer het moment aanbreekt om een dessert te serveren, moeten zij zich regelmatig verontschuldigen. In noodgevallen kan Bjorn nog snel een sabayon kloppen of kan Ann aardbeien met pernod en peperbollen opdienen, of anders gaan ze meteen over naar koffie of thee.

Ann Esprit haalt haar hart op aan allerlei zonnige sudderpotjes die vaak van Portugese, Provençaalse of Italiaanse oorsprong zijn. Andere gerechten die zij met liefde en toewijding bereidt zijn : lamsbout op vijf verschillende manieren, konijn met bollen knoflook in witte wijn, de alom gewaardeerde kip op z’n Portugees of kip op z’n Grieks met olijven, tomaten en Griekse pasta. Ann voegt regelmatig een scheutje witte wijn toe aan haar stoofschotels : dat zorgt voor frisheid. Zij houdt ook van olijfolie en gebruikt een speciale olijfolie om te koken en een andere, delicatere versie om salades mee op smaak te brengen. Ann is eveneens verlekkerd op verse kruiden, zoals basilicum, koriander, dille en platte peterselie. Ook de groenten die zij gebruikt zijn altijd vers. In de winkel Isabelle aan de Veemarkt in Kortrijk vindt zij altijd een ruime keuze. Verse pasta koopt Ann Esprit bij Pomodore, een Italiaanse delicatessenwinkel in Kortrijk. Is zij op zoek naar uitheemse specialiteiten, dan bezoeken Ann of Bjorn de Portugese of Griekse winkels in Brussel en Antwerpen.

Bjorn kiest de wijn : het wordt een Cahors, Château du Cèdre, Le Prestige, die behoort tot zijn lievelingswijnen. Hij kocht de wijn in Frankrijk en ontdekte recentelijk dat er ook een Belgische verdeler bestaat : wijnhandel De Kok (www.wijnen-dekok.com). Een fles uit 1998 of 1999 kost 12,79 euro, een 2000 komt op 11,99 euro.

pieter van doveren . foto’s diane hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content