Matthieu Beudaert geraakte vier jaar geleden in de ban van de kookkunst. Zijn vertrekbasis vormen seizoengebonden producten, liefst van ambachtelijke oorsprong.

M atthieu Beudaert studeerde af als kunsthistoricus en vond een job in de boekenwinkel van het Koninklijk Museum van Brussel. Hij hoopt later op een plaatsje in de wetenschappelijke ploeg van een museum. Al vier jaar is Matthieu Beudaert gepassioneerd door de kookkunst. De vonk sloeg over toen hij als jobstudent in de horeca belandde. Matthieu Beudaert is van huis uit culinair goed opgevoed : zijn moeder bereidde regelmatig Bourgondische maaltijden voor zijn Franse vader. Er werd niet alleen lekker gegeten maar ook veel over eten gesproken. Wanneer er een feestmaaltijd op tafel moest komen, hielp Matthieu zijn moeder in de keuken. Hij was slechts acht jaar oud, toen hij reeds eigenhandig nagerechten bereidde. Via kookboeken en culinaire rubrieken in weekbladen heeft de jonge hobbykok zijn kennis verbreed. De ingewikkelde feestbereidingen van grote koks deden een nieuwe wereld voor hem opengaan. Zijn favoriete boeken zijn die van de restaurants ’t Molentje, Oud Sluis en De Karmeliet. Ook de boeken van de Franse superkoks Michel Bras en Georges Blanc zijn zeer inspirerend.

Matthieu Beudaert volgt bij het kokkerellen de richtlijnen uit de traditionele keuken zo veel mogelijk op en denkt op voorhand na over smaken en texturen. Hij staat met plezier een hele dag in de keuken en beperkt zich meestal tot maximum drie bereidingen. Wat op tafel komt moet vooral lekker en liefst seizoengebonden zijn en het eindresultaat dient ook een plezier voor het oog te zijn. De basis van zijn kookkunst vormen eersteklas producten, bij voorkeur van ambachtelijke oorsprong. Om die te vinden doet Matthieu veel moeite. De meeste gerechten die deze jonge amateurkok op tafel brengt zijn een eigen interpretatie van een bestaande bereiding. Zo is het hoofdgerecht met duif en tortellini een variant op een recept dat de Italiaanse levensgenieter Pellegrino Artusi (auteur van Wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten) vastlegde.

De keuze van de rode wijn gaat naar een Argentijnse Malbec 2000, Pedro del Castillo van het Weinert-huis. Deze karaktervolle wijn met indrukwekkende neus, fruit in de mond en prettige afdronk werd ook op Matthieus huwelijksfeest geschonken. De wijn is te koop bij Van Quickenborne in Zwevegem en kost 7,90 euro.

Meer lekkers op het.gastronomen.net

pieter van doveren . foto’s diane hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content